x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roubini: China va ateriza forţat, după modelul Uniunii Sovietice.

Roubini: China va ateriza forţat, după modelul Uniunii Sovietice.

de Daniel Ionaşcu    |    13 Iun 2011   •   12:10

Exista o "probabilitate semnificativa' ca China sa aterizeze fortat din punct de vedere economic, considera economistul american Nouriel Roubini, poreclit "Dr. Doom' pentru ca a prezis in 2006 criza financiara.

El a spus ca statul asiatic a evitat problemele din timpul crizei si a restrangerii creditarii, dar va avea probleme dupa 2013 pentru ca se va chinui sa mentina investitiile fixe aflate in crestere, potrivit Reuters.
Roubini a spus la un forum financiar desfasurat in Singapore ca deja investitiile sunt 50% din produsul intern brut iar 60 de ani de date economice arata ca investitiile puternice duc la caderi economice. Roubini a dat ca exemplu Uniunea Sovietica in anii '60 sI '70, precum si criza financiara din sud-estul Asiei in 1997.
"Am fost recent in Shanghai si am luat trenul de mare viteza spre Hangzhou', a declarat el, referindu-se la noul tren Maglev care face legatura intre cele doua orase in mai putin de o ora fata de cele 4 ore petrecute anterior. "Trenul de mare mare viteza este pe jumatate gol iar noua gara este trei sferturi goala. Paralel cu calea ferata este si o autostrada, care este si ea pe trei sferturi goala. Langa gara este un nou aeroport local unde poti zbura spre Hangzhou. Nu exista niciun rationament pentru care la acel nivel de dezvoltare economica nu sa dublezi, ci sa triplezi acele proiecte infrastructura', a declarat el.

UE isi agraveaza problemele

El a mai spus sI ca zona euro tot adauga noi probleme din moment ce nu rezolva criza datoriilor de stat. Roubini crede ca asigurarea de finantare pentru Grecia pana in 2014 nu va face decat sa agraveze problema. Uniunea Europeana vrea sa asigure Greciei o noua salvare, pachetul putand ajunge la 120 miliarde de euro, pe langa cele 110 miliarde de euro luate anul trecut.

SUA: "Un pahar pe jumatate plin, pe jumatate gol'

In privinta SUA el este precaut in legatura cu bursele, dar spune ca e un semn bun ca marile corporatii americane au in conturi lichiditati de 2 trilioane de dolari. In acelasi timp, faptul ca mai tot consumul e condus de reduceri de taxe sI sprijin guvernamental este un punct negativ. "E ca un pahar pe jumatate plin, pe jumatate gol', a spus el. ホn schimb, el nu crede ca exista o bula in formare pe certificatele de trezorerie americane, deoarece atunci cand se intampla ceva neprevazut oamenii lasa tot, euro, yeni si se refugiaza in dolarul american si siguranta obligatiunilor americane.

×