x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Să curgă vinul pe fonduri europene

Să curgă vinul pe fonduri europene

de Adrian Stoica    |    22 Oct 2020   •   10:32
Să curgă vinul pe fonduri europene

Producătorilor de vin şi firmelor de distribuţie tradiţională a bunurilor de larg consum li se va permite accesul la fonduri europene, conform prevederilor legii de aprobare a OUG 130/2020 privind unele măsuri de sprijin financiar în contextul crizei provocate de COVID-19. Acest lucru este posibil după ce ordonanţa a fost modificată marţi în Parlament, pe fondul refuzului sistematic al Guvernul de a accepta şi firmele din cele două sectoare la finanţare. 

 

Exceptate iniţial de Guvern de la finanţări, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a decis marţi să îndrepte eroarea Executivului, dând astfel curs solicitărilor făcute în ultimele luni de către Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) şi Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). După promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a putea fi aplicate modificările, ele vor avea nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene, fiind vorba de un ajutor de stat, susţine ministrul Economiei, Virgil Popescu. Acest lucru va întârzia însă accesul la fonduri europene pentru firmele respective. 

 

Guvernul nu ţine cont de modificări

 

Guvernul deschide azi Măsura 2 din OUG 130, granturi de capital de lucru cu valori între 2.000 şi 150.000 de euro, fără a ţine cont de modificările operate de Parlament şi fără a mai aştepta aprobarea Bruxellesului pentru ele. Exceptarea celor două sectoare de la prevederile ordonanţei nu a avut o motivaţie reală, acest lucru fiind subliniat şi de oficialii Comisiei Europene în urma sesizărilor transmise de reprezentanţii ACDBR şi PNVV. Sectoarele vitivinicol şi distribuţia tradiţională de bunurilor de larg consum au cumulat au o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro.

 

Distribuitorii și producatorii de vinuri au fost afectați de criza Covid - 19, noi fiind și furnizori în HoReCa. Picajul economic din restaurante s-a răsfrânt direct și asupra cifrei noastre de afaceri. Sunt companii cu cifra de afaceri în aprilie de minus 130% comparativ cu aprilie 2019, din cauza neîncasărilor și a retururilor din HoReCa.

Ovidiu Gheorghe, directorul executiv PNVV
 

×