x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbări importante pe piața energiei din Germania. Comisia Europeană a aprobat tranzacția dintre E.ON și RWE

Schimbări importante pe piața energiei din Germania. Comisia Europeană a aprobat tranzacția dintre E.ON și RWE

17 Sep 2019   •   13:09
Schimbări importante pe piața energiei din Germania. Comisia Europeană a aprobat tranzacția dintre E.ON și RWE

Comisia Europeană a aprobat reorganizarea masivă de pe piaţa germană a energiei, dar a stabilit condiţii pentru ca E.ON să achiziţioneze Innogy, subsidiara rivalei RWE, în scopul de a prezerva concurenţa în Germania şi în ţările vecine. CE a anunţat că a identificat ameninţări legate de reducerea concurenţei în sectoarele energetice din Germania, Cehia şi Ungaria.

E.ON a anunţat anul trecut că vrea să preia Innogy, divizia de energie regenerabilă a rivalei RWE AG, într-o tranzacţie complexă, evaluată la aproximativ 20 de miliarde de euro. Este cel mai important proces de restructurare de pe piaţa energiei din Germania, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia).

"Este important ca toţi cetăţenii şi afacerile din UE să poată cumpăra gaze şi electricitate la preţuri competitive", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, adăugând că angajamentele E.ON înseamnă că fuziunea nu va duce la restrângerea alegerilor şi la preţuri mai ridicate.

Pentru a răspunde temerilor antitrust ale Uniunii Europene, E.ON a acceptat să vândă părţi din afacerea sa de electricitate din Ungaria, activele din domeniul energiei şi gazelor Innogy din Cehia, a întrerupt operarea celor 34 de staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice de pe autostrăzile germane şi a renunţat să mai ofere încălzire pentru majoritatea clienţilor săi din Germania.

Conform unui viitor acord, cele mai mari companii de utilităţi din Germania nu vor mai concura una împotriva celeilalte. E.ON nu va mai produce electricitate şi se va concentra pe reţelele operaţionale de energie şi vânzarea electricităţii către consumatorii finali.

În principiu, acordul implică schimburi de active şi de acţiuni, ca parte a restructurării majore a pieţei energiei din Germania, într-o perioadă în care cea mai mare economie europeană renunţă la combustibilii clasici în favoarea energiei regenerabile.

Obiectivul E.ON este să se concentreze pe retail, reţele de energie şi soluţii pentru clienţi, în timp ce RWE va prelua generarea energiei regenerabile a ambelor companii.
 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: energie