x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Semne rele anul are: două din trei firme rămân fără bani în ianuarie

Semne rele anul are: două din trei firme rămân fără bani în ianuarie

de Valentin Gros    |    26 Noi 2020   •   08:46
Semne rele anul are: două din trei firme rămân fără bani în ianuarie

Multe întreprinderi mici și mijlocii (IMM) au ajuns într-o stare critică, pe fondul crizei COVID-19, și nu mai pot rezista în piețe pe termen lung. Aceste firme generează în total mai mult de jumătate din economia țării și asigură două treimi din numărul locurilor de muncă. Managerii se gândesc deja la diverse soluții de avarie, mergând până la insolvență sau faliment. Programele guvernamentale de sprijin nu dau rezultatele așteptate.

 

Întrebați, în cadrul unui sondaj, despre situația disponibilului financiar din prezent, 8% dintre respondenți au spus că nu dispun de lichidități, iar 58% au afirmat că au fonduri disponibile pentru 1-2 luni. În același timp, 22% estimează că banii din firmă le ajung pentru 2-4 luni și numai 12% au la dispoziție resurse pentru un termen mai mare de 4 luni. 

Barometrul privind starea economiei, realizat de compania de administrarea afacerilor Sierra Quadrant, a fost realizat în perioada 10-15 noiembrie 2020, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din comerţ, servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

 

Soluții de supraviețuire

 

În cazul în care vor ajunge la fundul sacului, 43% din investitori au ales, ca posibilă soluție de menținere a companiei pe linia de plutire, concordatul preventiv (contract pentru un plan de redresare, încheiat cu creditorii care dețin cel puțin 75% din valoarea creanțelor). Totodată, 23% ar intra în insolvență, iar restul au indicat alte soluții, precum finanțarea din resurse proprii sau falimentul direct al afacerii.

Ca măsuri pentru evitarea insolvenței și falimentului, 41% dintre oamenii de afaceri au redus costurile logistice, prin renegocierea chiriilor la spațiile de lucru sau economii la transport și utilități, iar 21% au decis să amâne plata taxelor către stat. De asemenea, 27% și-au schimbat politica de preț, 9%  au recurs la optimizarea schemelor de personal, iar 2% au menționat alte soluții.

 

Baza economiei naționale

 

România are aproape 487.000 de întreprinderi mici și mijlocii, reprezentând 99,7% din totalul firmelor, arată un studiu al Comisiei Europene. Cercetarea a fost  efectuată în industrie, comerț, construcții și servicii, deci nu include agricultura, sănătatea și educația. IMM-urile cuprind 2,7 milioane de angajați, circa 66% din totalul la nivel național. Ele generează peste 50% din Produsul Intern Brut (PIB), conform estimărilor organizației patronale CNIPMMR.

 

61% din firme au ajuns în situație critică din cauza scăderii vânzărilor

 

Program prea mic pentru o foame atât de mare

 

Lipsa banilor, sângele economiei, reprezintă marea problemă într-o economie firavă, cu peste 80% dintre companii aflate în zona supraviețuirii, spune Ovidiu Neacșu, asociat coordonator Sierra Quadrant. „Accesul la finanțare a devenit tot mai dificil, iar programul IMM Invest nu a reușit să acopere decât în mică măsură foamea de bani a firmelor, mai ales că acesta s-a adresat în principal firmelor bancabile”, a declarat Neacșu. Potrivit acestuia, „întârzierea programului de finanțare pentru capital de lucru și investiții, de 1 miliard de euro, vine să pună presiune pe situația multor companii care ar putea fi salvate”.

×
Subiecte în articol: faliment