x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindalimenta cere autorităților măsuri rapide pentru sancționarea speculei

Sindalimenta cere autorităților măsuri rapide pentru sancționarea speculei

30 Mar 2020   •   12:53
Sindalimenta cere autorităților măsuri rapide pentru sancționarea speculei
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA)SINDALIMENTA solicită autorităţilor să ia măsuri rapide pentru sancționarea fermă a speculanților, pentru protejarea producătorilor autohtoni, a angajaţilor din industria alimentară şi a populaţiei.

"Avem produse de strictă necesitate ale căror prețuri au crescut nejustificat.

Prețul materiei prime, cu exceptia carnii de porc încă nu a crescut, producătorii produc alimente la același preț, iar prețurile la poarta fabricii sunt la fel ca acum o lună de zile. Dacă aceste creșteri apar în anumite magazine, acestea sunt cauzate pe de o parte comerciantului, iar pe de altă parte, acestor interlopi care profită de situație și împotriva cărora statul român nu a luat nicio măsură şi nici nu arată că ar fi interesat să ia.

Tot mai multe persoane intră în şomaj tehnic, iar numărul lor se estimează că va ajunge la un milion, după cum a anunţat recent ministrul Finanţelor. Cum îşi închipuie ministrul Agriculturii, d-nul Adrian Oros, că aceşti oameni vor traversa dificila perioadă numai cu 1.200 de lei pe lună, pe fondul scumpirii produselor alimentare? Aşteptăm să le explice celor aflaţi în această situaţie sau, şi mai bine, să testeze singur ceea ce îi obligă pe alţii să trăiască.

Susţinerea industriei alimentare autohtone trebuie să fie trecută pe lista de priorităţi a guvernului, pentru că ea trebuie să lucreze la capacitate maximă în aceasta perioadă. Din păcate, măsurile luate demonstrează că acest lucru nu îl interesează nici pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nici pe premierul Ludovic Orban.

SINDALIMENTA a solicitat deja guvernului adoptarea, în regim de urgenţă, a câtorva măsuri pe care le reamintim:

- Eliminarea taxelor şi impozitelor pentru societăţile din industria alimentară pe o perioadă de 6 luni;

- Scutirea de la plata taxelor pe salariu pentru o perioadă de 6 luni în cazul angajaţiilor din industria alimentară.

- Stoparea exporturilor de materie primă pentru industria alimentară şi încurajarea importurilor pentru acest sector;

- Sprijinirea sectorului de procesare a cărnii prin acordarea de subvenţii pentru procesare;

Agricultura românească are nevoie de sprijinul statului în această perioadă în care ar trebui să fie în plină desfăşurare campania de însămânţări. Blocarea activităţilor Agricole va costa România foarte scump. Există pericolul ca pe fondul crizei medicale, la nivel mondial să se înregistreze o scădere a producţiilor agricole, iar acest lucru va avea ca efect scumpirea tuturor produselor Agricole, deci şi a importurilor.

Fermierii trebuie sprijiniţi în această perioadă.

După mai bine de o săptămână de când SINDALIMENTA cere guvernului plafonarea preţurilor la energia electric, termică, carburanţi şi apă, în sfârşit acesta a reuşit să înţeleagă necesitatea acestei măsuri, iar duminică seara, prin Ordonanţa militară 4 a pus-o în practică.

Poate, într-un final, va pricepe şi ministrul Agriculturii că se impune şi plafonarea preţurilor la produsele alimentare.

SINDALIMENTA solicită guvernului adoptarea, în regim de urgenţă, a unui plan de măsuri care să asigure creşterea performanţelor sectorului zootehnic de creştere a porcilor, asta şi în contextul în care România a pierdut, începând cu data de 23 martie, statutul de ţară liberă de pestă porcina clasică.

Deşi efectele acestei decizii sunt dezastruoase pentru sectorul de industrializare a cărnii de porc, practic producătorii autohtoni au fost eliminaţi de pe piaţa externă, guvernul a ales să ascundă această măsură opiniei publice. În condiţiile în care din 2017 toate autorităţile responsabile din România nu au luat nicio măsură pentru a evita decizia de suspendare a statutului de ţară liberă de pestă pocină, măcar acum trebuie adoptate rapid măsuri pentru sprijinirea acestui sector.

Guvernul trebuie să adopte rapid un plan de măsuri pentru sprijinirea legumicultorilor care în perioada imediat următoare vor începe să apară în pieţe cu produse româneşti", se arată în apelul federației. 

×