x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Situație dramatică în agricultură. 2,1 milioane de hectare afectate de secetă

Situație dramatică în agricultură. 2,1 milioane de hectare afectate de secetă

06 Oct 2020   •   13:16
Situație dramatică în agricultură. 2,1 milioane de hectare afectate de secetă
Sursa foto: NolanBerg11/Getty Images/iStockphoto

Seceta din acest an va afecta culturile de primăvară pe o suprafață de un milion de hectare. Situația este cu atât mai grea, cu cât culturile semănate în toamnă sunt și ele compromise pe 1,1 milioane de hectare. 

"Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate în suprafaţă de peste 1,1 milioane de hectare, din nefericire, şi culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafaţă destul de mare. Nu avem încă cifrele dar, din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate şi aici mă refer în primul rând la porumb şi la floarea-soarelui. Sigur că noi am încercat să compensăm o parte din aceste pierderi.

Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul şi am încercat ca aceste compensări să fie cât mai echilibrate, să le direcţionăm şi către alte sectoare de activitate, către aproape tot ceea ce înseamnă zootehnie, dar şi legumicultură sau pomicultură, astfel încât să fim aproape de fiecare domeniu al agriculturii", a spus ministrul de resort, Adrian Oros.

La secetă se adaugă și efectele negative ale pandemiei de coronavirus, care a dus la închiderea mai multor domenii de activitate care au legătură cu agricultura și industria alimentară, precum și scăderea consumului. 

"Au apărut sigur pierderi semnificative în unele sectoare ale agriculturii şi ale industriei alimentare. Sunt greu de cuantificat acum pentru că aceste efecte negative, aceste pierderi, au apărut pe parcurs. Unele au apărut chiar la începutul crizei pentru unii, iar pentru alţii în lunile care au urmat, iar seceta nu a făcut decât să agraveze acest fapt", a mai spus Adrian Oros.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că circa 27.800 de fermieri primesc ajutorul de stat pentru culturile înfiinţate în toamna 2019 și afectate de seceta pedologică. Suma totală a despăgubirilor se ridică la 849,99 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: agricultura Adrian Oros seceta