x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soluții de criză: ce poți face dacă rămâi fără un venit stabil

Soluții de criză: ce poți face dacă rămâi fără un venit stabil

12 Feb 2021   •   18:27
Soluții de criză: ce poți face dacă rămâi fără un venit stabil

Potrivit unui studiu Eurostat, între 2% şi 3,5% dintre angajaţii români şi-au pierdut locul de muncă în al doilea trimestru al anului 2020, iar între 10% şi 15% dintre ei au spus că programul de lucru s-a redus la jumătate, așadar și veniturile lunare. Asta după ce până la jumătatea anului trecut, până la finalul lunii iunie 2020, un milion de români au rămas fără job din cauza pandemiei. Dacă și tu te numeri de curând printre ei, mai ales dacă sectorul tău de activitate s-a desfășurat în una dintre industriile cele mai afectate de criza sanitară, cum ar fi turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor, încearcă să renunți la scenariile pesimiste.

 

E un prim pas, mai ales dacă ții seama de faptul că s-a demonstrat, în psihologie, că circa 75% dintre lucrurile rele pe care ni le imaginăm în raport cu o situație dată nu se întâmplă. În articolul care urmează, îți prezentăm câteva aspecte pe care să le ai în vedere în perioada imediat următoare, soluții care pot să te ajute:

 

Creații handmade

 

În loc să îți plângi de milă și să te victimizezi, ai putea să-ți reactualizezi CV-ul, să te abonezi la câteva platforme de joburi de tip agregator, să te înscrii în grupuri de oferte de muncă în funcție de calificarea ta și să aplici la cât mai multe. În tot acest timp, mai ales pentru a contracara stările negative, cum ar fi sentimentul de inutilitate, e necesar să-ți găsești o preocupare care să îți placă, care să te relaxeze și prin intermediul căreia să obții și bani.

 

De exemplu, mai ales dacă ai abilități practice, te poți apuca de creații handmade. Dacă nu vrei să urmezi calea bătătorită a croșetării de botoșei și căciulițe pentru nou-născuți, depășește tiparele clasice și vino cu o nouă viziune. Poți imprima tricouri cu mesaje de actualitate, în care să faci haz de necaz, de exemplu „Așteptam de mult DISTANȚAREA SOCIALĂ”, „Sunt antisocial, iar acum mă simt ca toți ceilalți” etc. Dacă ești pasionată de caligrafie, poți să realizezi tablouri cu mesaje motivaționale sau versuri din poezii celebre.

 

O simplă promovare pe rețelele de socializare te va ajuta să-ți găsești clienți, mai ales dacă vii cu ceva creativ. În plus, este de ajuns să ai zece clienți mulțumiți care te vor recomanda cunoscuților, astfel încât să ai cât mai multe cereri. Dincolo de entuziasm și idei, vei avea nevoie de bani pentru procurarea materialelor necesare. Și cum cel mai probabil ai rămas fără economii, iar perspectiva de a împrumuta de la cunoscuți nu îți este confortabilă, este necesar să-ți cunoști drepturile și să revendici ceea ce ți se cuvine. În acest sens, îți poți face dosarul pentru somaj pentru a avea lunar un venit minim garantat. Nu e o sumă mare, însă îți poate oferi siguranță și te poate ajuta în mod real în punerea în practică a inițiativelor tale.

Colaborări

Dacă ai absolvit un profil bilingv la liceu, ai fost pasionată de științe exacte, cunoști mecanismele de promovare pe rețelele de socializare și știi cu ce se mănâncă Google Ads, atunci ești candidata perfectă pentru o colaborare remote. De obicei, în grupuri nișate de pe rețelele de socializare, există foarte multe oferte în domeniu, anunțuri de la agenții de marketing online, publicații de specialitate etc. Ar fi păcat să nu profiți de astfel de oportunități, mai ales că poți munci din confortul propriei locuințe, iar în cazul în care vei fi în imposibilitatea de a-ți plăti chiria, poți să te muți pentru câteva luni acasă, la părinți, unde nu vei avea cheltuieli prea mari și vei putea să-ți strângi bani din asemenea activități.

 

În cazul în care nu vei reuși să găsești prea multe oferte de locuri de muncă în domeniul tău, având chiar și o calificare, e necesar să vezi totul în ansamblu și să ai disponibilitatea de schimbare și să nu elimini din start perspectiva unei reconversii profesionale, chiar dacă presupune efort, cursuri de perfecționare, resurse de timp. Având ajutor șomaj, Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă te va avea în evidență, vei putea face gratuit mai multe astfel de cursuri și, mai mult decât atât, vei putea fi pusă în legătură cu potențiali angajatori. În concluzie, pentru orice problemă există cel puțin o soluție, dacă nu mai multe.

 

 

Sursă foto: unsplash.com

×