x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii cheltuie 250 de euro pe an pentru cafele, sucuri și snack-suri din vendomate

Românii cheltuie 250 de euro pe an pentru cafele, sucuri și snack-suri din vendomate

22 Feb 2021   •   12:46
Românii cheltuie 250 de euro pe an pentru cafele, sucuri și snack-suri din vendomate

Românii cheltuie 250 de milioane de euro în fiecare an pe cafele, sucuri sau snack-suri disponibile în vendomate, arată un studiu publicat de Creasoft IT.

"În România există în prezent 120.000 de vendomate, iar în oraşele mari produsele sunt achitate în proporţie de 70% cu cash. Dacă vorbim de oraşele mici sau sate şi comune, ponderea plăţilor cu cash este covârşitoare, de 85%. În vreme de pandemie, este absolut necesară şi normală trecerea de la cash la card, un mod igienic, sigur şi fiscalizat de plată", spune Adrian Dinu, fondatorul companiei de software Creasoft IT.

Bonul mediu al tranzacţiilor din vendomate este de doi lei pentru cafea/ băuturi calde, iar la snack-uri sau alte produse, consumaţia medie este în jur de 7 lei/ tranzacţie. Băuturile calde (cafeaua), snack-urile, sandwich-urile, băuturile răcoritoare sunt printre cel mai bine vândute produse în vendomate şi, mai nou, jucăriile şi serviciile de spălătoriile auto în regim self service sunt produse şi servicii achitate prin vendomate, dar nu există o estimare a încasărilor din vânzarea acestora.

"Înainte de pandemie, cele mai bune amplasări ale vendomatelor erau considerate cele din zonele de birouri, urmate de clinici medicale, fabrici, depozite, şantiere, magazine de proximitate sau supermarket-uri. Din februarie 2020, însă, criza a lovit puternic industria de vending, iar zonele de birouri au devenit zone de evita. În 2021, operatorii de vending au început să renunţe la sediile impozante de birouri al căror loc a fost preluat de magazinele de proximitate din cartiere, locaţii frecventate de către cei care lucrează în regim de telemuncă", arată compania.

Un POS costă de la 220 euro (POS-uri de interior) şi ajunge la 300 de euro (cele de exterior), iar un încasator de bancnote sau de monede costă între 180 euro /încasator entry level până la 350 euro/încasator performant.

 

×
Subiecte în articol: consum cafele sucuri snacksuri