x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subvenţiile agricultorilor români, în pericol

Subvenţiile agricultorilor români, în pericol

de Adrian Stoica    |    03 Feb 2017   •   20:27
Subvenţiile agricultorilor români, în pericol
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Subvenţiile agricultorilor români pentru anul acesta sunt puse în pericol de indolenţa funcţionarilor de la Comisia Europeană. Pentru prima dată după aderarea României la UE, o delegaţiei a fermierilor va merge pe data de 8 februarie la Comisia Europeană pentru a-şi apăra drepturile. Dacă va fi primită la discuţii, alături de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, rămâne de văzut.

 

Fermierii se tem că vor pierde subvenţiile dacă reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu vor fi în stare să le apere interesele săptămâna viitoare în faţa celor de la Bruxelles. Acest risc a apărut după ce în vara anului trecut ministerul a notificat adaptarea unor condiţii impuse de Comisia Europeană pentru acordarea subvenţiilor la specificul agriculturii româneşti. Cu toate că această decizie nu se supune unei aprobări a Comisiei, autorităţile române au trimis o notificare în acest sens forului european în vară după care, tăcere. În luna decembrie Comisia şi-a adus aminte de notificare şi a solicitat o serie de informaţii suplimentare pentru a se asigura că se elimină riscurile de neconformitate.  De ce nu a răspuns Comisia Europeană vreme de aproape şase luni la notificare României pentru că, eventual, să mai fie aduse unele clarificări dacă se impuneau,  nimeni nu ştie. În schimb, vrea explicaţii de pe azi pe mâine, în caz contrar fermierii români fiind trimişi la colţ. Agricultorii susţin că riscul de a se trezi fără subvenţii este major, iar una din primele măsuri care vor fi luate este transmiterea la Comisia Europeană a unui memorandum în care autorităţile şi fermierii să răspundă, punctual, observaţiilor transmise de forul european.

 

De fapt comportamentul celor de la Bruxelles ascunde altceva. Cei de acolo vor să facă economii la b ugetul UE. Mai ciupesc ceva de la noi, ceva de la bulgarii şi tot aşa. Toţi fermierii europene sunt nemulţumiţi de Politica Agricolă Comunitară şi cer schimbarea ei, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.

 

 

România este singura ţară din Uniunea Europeană care riscă să piardă subvenţiile comunitare pentru anul 2017

×