x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Super-vaca are o producţie de lapte record: 54 de litri de lapte pe zi

Super-vaca are o producţie de lapte record: 54 de litri de lapte pe zi

06 Sep 2020   •   21:23
Super-vaca are o producţie de lapte record: 54 de litri de lapte pe zi

Valoarea unei bovine este cunoscută mai ales din producţia de lapte a acesteia. Dacă producţia zilnică de lapte este mare, este clar că avem de a face cu o rasă ce va aduce mari beneficii crescătorilor de bovine.

Dacă vorbim despre vacile crescute în regim bio, producţia de lapte este, în medie, la fel ca și în cazul fermei vegetale, mai redusă. Însă excepţia, super-vaca ce produce până la 54 litri de lapte pe zi, provine tocmai dintr-o fermă bio.

Vedeta acestei ferme este o vacă recordmenă, mai exact exemplarul cu numărul CZ318523971, o bălțată cehă (Fleckvieh) născută în 27 aprilie 2016, aflată în a 39-a zi din lactația a treia. În vârful ei de producție supervăcuța bio a dat 54 l de lapte într-o singură zi. În lactația a doua, vaca cu numărul CZ318523971 a avut o producție de 10.705 l, într-un interval de 305 zile.

Văcuţa campioană la producţia de lapte este ”un animal care din punct de vedere al conformației exterioare are musculatura bine dezvoltată, și membre puternice, aspecte caracteristice rasei și care în privința temperamentului este docil, domol, dar puternic, care în turmă este perceput ca un animal dominant”, conform fermierului Dacian Badea. Ca detaliu amuzant, menționăm că tatăl supervacii bio provine din Cehia și are numele haios ”Namibia”.

Care este alimentația văcuței campioane? Cum trebuie îngrijită pentru un asemenea record?

Află mai mult AICI

 

×