x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa de cogenerare, un eşec plătit de populaţie

Taxa de cogenerare, un eşec plătit de populaţie

de Adrian Stoica    |    05 Noi 2020   •   10:40
Taxa de cogenerare, un eşec plătit de populaţie

De la începutul acestei luni a fost majorată taxa de cogenerare cu 40%. Astfel, ea a crescut de la 19,14 lei/MWh (16,09 lei/MWh, fără TVA) la 28,97 lei/MWh (24,25 lei/MWh, fără TVA) şi chiar dacă impactul în factura unei case nu este unul mare, rămâne întrebarea de fond: pentru cine este utilă această taxă?

Taxa a fost introdusă în 2011 cu scopul finanțării construcției de noi centrale/modernizarea celor existente, pentru a avea o eficiență superioară și astfel să ajungă să producă energie electrică și termică mult mai ieftină în viitor, respectiv să se ajungă ca într-un termen de circa 5-10 ani costurile cu energia să fie mai mici și consumatorii să ajungă să plătească mai puțin, potrivit preşedintelui Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Efectele, după 9 ani

Cu alte cuvinte consumatorii plăteau o sumă de bani în avans şi erau răsplătiți prin faptul că vor plăti mai puțin în viitor, a scris pe site-ul asociaţiei Dumitru Chisăliţă. Un principiu sănătos, spune acesta, dar care a fost deturnat, iar după 9 ani de la introducerea ei ne-am ales cu:

- foarte puține centrale de cogenerare care să aducă speranța unei facturi mai mici în viitor sau chiar siguranța accesului la energie termică;

- prețurile energiei electrice pentru populație au crescut în această perioadă cu 48,58%;

- valoarea taxei de cogenerare s-a triplat în cei 9 ani de la introducerea ei.

 

Ponderea „taxei” de cogenerare în factura unei case cu un consum mediu lunar de 120 KWh era, înainte de 1 noiembrie 2020, de 3% și va ajunge în prezent la 3,75%, respectiv ridică valoarea facturii lunare pentru o casă cu 0,8%.

 

Una a spus UE, alta am făcut noi

Totul a fost posibil prin specularea unor articole din Directiva Europeană privind producerea de energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență (Directiva 2004/8/CE), care a permis continuarea subvenționării mascate a sistemului de producție a energie termice prin această taxă de cogenerare. Directiva europeană prevedea dezvoltarea de centrale de cogenerare cu randamente de 75-80%, respectiv centrale în care costurile cu combustibilul se reduce de 2,5 ori, permițând astfel posibilitatea reală de scădere a prețului energie electrice și energie termice (randamentul CET-urilor românești vechi fiind estimat în unele lucrări la circa 30%), mai scrie în postarea sa de pe site-ul Asociaţiei Energia Inteligentă Dumitru Chisăliţă.

 

 

×