x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transportatorii cer despăgubiri de 520 milioane de euro

Transportatorii cer despăgubiri de 520 milioane de euro

de Adrian Stoica    |    17 Iul 2019   •   09:41
Transportatorii cer despăgubiri de 520 milioane de euro

Companiile româneşti de transport de marfă se pot înscrie până la data de 31 iulie pe site-ul cartelcamioane.ro, în procesul împotriva producătorilor de camioane acuzaţi de formarea unui cartel. Firmele de transport pot recupera până la 10.000 de euro pentru fiecare camion achiziţionat în perioada funcţionării cartelului producătorilor, ceea ce ar însemna 520 milioane de euro, potrivit calculelor firmei de avocatură Hausfeld şi companiei Financialright Claims.

 

Decizia transportatorilor români vine după ce Comisia Europeană a amendat, în 2016 şi 2017, cei mai mari producători de camioane europeni - Daimler, Volvo/Renault, Iveco, MAN, DAF şi ulterior Scania - sub acuzaţia de formare a unui cartel între anii 1997 şi 2011, cu scopul creşterii preţurilor pentru camioanele medii şi grele. Bruxelles-ul a amendat primii 6 producători cu 2,96 miliarde de euro, iar Scania a fost amendată şi ea, ulterior, cu 880 milioane de euro.

 

Practic (compania românească de transport, n.r.) trebuie să se înregistreze pe site până la 31 iulie, să-şi înregistreze firma că vrea să facă parte din acest proces, documentele urmând să le transmită ulterior, în iulie şi august practic, cam până la 1 septembrie. (...) Documentele transmise sunt apoi în curs de verificare, ideea e că verificarea trebuie să fie terminată la nivelul lunii octombrie, astfel încât dosarele să poată fi puse în ordine şi în luna noiembrie să fie pregătit dosarul pentru instanţă.

Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România

 

Nu se exclude o înţelegere amiabilă

Firma de avocatură Hausfeld şi compania Financialright Claims au demarat până în prezent două procese la nivel european împotriva producătorilor de camioane acuzaţi de formarea cartelului, iar în prezent se pregătesc să depună a treia acţiune juridică, la care sunt invitaţi să se alăture şi transportatorii români. Reprezentanţii companiei Hausfeld estimează că producătorii de camioane vor ajunge la o înţelegere financiară cu transportatorii, dar aceasta nu se va finaliza foarte curând. "Dacă producătorii de camioane nu vor accepta o înţelegere şi va trebuie să ajungem la o decizie a Justiţiei, atunci ei vor plăti o sumă foarte mare dintr-o dată, dar nu credem că se va întâmpla astfel. Probabil că vor accepta o înţelegere financiară, însă mai târziu, nu foarte curând. (...) Nu vom avea parte de o înţelegere înainte de finalul anului 2021, sunt 100% sigur de asta", a declarat Alex Petrasincu, partener al firmei de avocatură Hausfeld.

 

 

×