x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei domenii în care printarea și scanarea 3D simplifică mult lucrurile

Trei domenii în care printarea și scanarea 3D simplifică mult lucrurile

22 Iul 2021   •   11:17
Trei domenii în care printarea și scanarea 3D simplifică mult lucrurile

Din momentul în care imprimanta 3d a apărut, multe piedici au putut fi depășite și multe provocări au putut fi acceptate mai ușor. În paralel, și scannerul 3d a fost primit cu brațele deschise de către profesioniștii din multiple domenii de activitate. Din acest articol vei afla cum tehnologia print/scan 3D a ușurat activitatea în trei domenii: cultură&artă, fashion, dental.

Imprimarea 3D este procesul prin care sunt formate obiecte tridimensionale folosind straturi succesive de material. Procesul este rapid și de aceea devine și foarte util, mai ales că reușește să facă forme de detaliu cu ușurință, fără manoperă și fără risipă de material.

Scanarea 3D este oarecum procesul invers printării 3D, în sensul în care formele obiectelor scanate sunt reproduse în replici digitale precise. Totul se întâmplă la fel de rapid, fără să mai fie nevoie de munca unui grafician 3D care să introducă manual toate variațiile.

Datorită acestor simplificări enorme și rezultatelor cu grad ridicat de precizie, imprimanta 3d și scannerul 3d au devenit echipamente tehnologice utilizate la scară largă și într-o paletă largă de domenii de activitate.

Iată mai jos și pe scurt trei exemple care servesc la o înțelegere mai bună a gradului înalt de utilitate a acestora.

Tehnologia 3D în cultură, artă și muzee

Atât muzeele, cât și colecțiile de artă, pot transpune, fără probleme, în format digital, sculpturi, basoreliefuri, artefacte și multe alte opere de artă extrem de valoroase care altfel ar fi limitate la a rămâne strict în format fizic. Suplimentar, prin printarea 3D de după scanarea 3D, se pot obține reproduceri aproape fidele ca formă și calitate, la costuri reduse și timpi de execuție net superiori față de cum era posibil înainte. Pe curatori îi ajută foarte mult, la fel și pe vizitatorii care se pot bucura de mai multă libertate de acțiune față de exponate și opere de artă de valoare inestimabilă.

Imprimanta 3D în fashion/ lumea modei

Celebritățile îmbracă tot mai des haine imprimate 3D. Ce e drept, aspectul unic și foarte personalizat al acestora atrage atenția și devin imediat instagramabile. Tehnologia creării de garderobe folosind imprimanta 3d transformă procesul de creație, transmutând materializarea ideilor de la multă sudoare la joacă de copii. Rochii tech-licious sunt purtate astăzi de vedetele de talie internațională, dar pentru viitor (unul nu prea îndepărtat) sunt semnale tot mai multe cum că tehnologia aceasta va fi adoptată de un număr crescând de persoane care vor să fie la modă.

Scannerul 3d, apoi imprimanta 3D, în dental

Scannerul 3d este folosit cu avânt și în stomatologie, acolo unde practicile s-au îmbunătățit prin 3D dental imaging, adică prin procesul prin care dinții și craniul rămân fără secrete și unde se pot acum face reconstrucții precise cu o ușurință incredibilă. Deși s-ar putea crede că un scanner 3D folosit aici costă enorm, se găsește cel puțin un scanner 3d pret ideal și aproape de necrezut. Ce-i drept, această tehnologie evoluează constant și de aceea scannerele și imprimantele bazate pe 3D devin din ce în ce mai accesibile.

Este nevoie, desigur, de echipe precum cei de la printam3d.ro care să aducă pe piața din România producătorii de imprimante 3D Ultimaker, Craftbot, Formlabs și Builde, precum și scannere 3D marca RangeVision sau Thor, toate fiind branduri atât de căutate! Administratorii acestui magazin online de imprimante și tehnologii 3D oferă în același timp servicii de consultanță, reparații, finanțare și training, așadar reprezintă cu succes un veritabil ecosistem al tehnologiei 3D.

×