x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ultimele zile pentru Declarația Unică

Ultimele zile pentru Declarația Unică

de Dan Straut    |    29 Iun 2020   •   11:32
Ultimele zile pentru Declarația Unică
Sursa foto: OlegGr/Getty Images/iStockphoto

După mai multe amânări succesive, data de 30 iunie 2020 a fost stabilită ca termen-limită pentru depunerea Declarației Unice de impozitare a persoanelor fizice, implicit și pentru transmiterea Formularului 230 privind donația de 3,5% din impozitul datorat. Tot până marți (inclusiv), proprietarii care își plătesc integral taxele locale pe case, terenuri și mașini primesc o reducere de 10% din suma datorată pe anul 2020.

 

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2020, dacă Declaraţia Unică se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, statul acordă următoarele facilități:
a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se acordă o bonificaţie de 5% din sumele datorate, dacă toate aceste obligaţii fiscale se sting integral prin plată sau compensare;
b) pentru depunerea Declaraţiei Unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform art. 79 din Codul de Procedură Fiscală, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

„Bonificația prevăzută la lit.b) se acordă numai dacă este îndeplinită condiția de acordare a bonificației prevăzută la lit.a), caz în care se aplică ambele bonificații”, precizează, într-un comunicat, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Pe site-ul anaf.ro a fost publicat un ghid video de îndrumare și asistență.

 

 

Cine depune Declarația

Declarația Unică se depune de către persoanele fizice care realizează - individual sau într-o formă de asociere - venituri/pierderi din: activități independente, drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția contribuabililor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (cu excepția veniturilor din arendă), activități agricole, piscicultură și/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare. Atenție: sunt vizate și veniturile din alte surse, de exemplu „câștigurile din transferul de monedă virtuală sau veniturile impozabile ca urmare a cesiunii de creanță”, precizează ANAF.

Declarația unică se depune și de către persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România.

 

 

Declarația Unică se utilizează atât pentru declararea venitului realizat și definitivarea impozitului anual pe venit și CAS datorate pentru 2019, cât și pentru estimarea obligațiilor datorate pentru 2020.

 

În condițiile speciale impuse de distanțarea socială, ANAF recomandă transmiterea online a Declarației Unice, prin spațiul privat virtual sau pe site-ul e-guvernare.ro

×