x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un sfert din populație riscă incapacitatea de plată

Un sfert din populație riscă incapacitatea de plată

de Dan Straut    |    16 Noi 2020   •   09:38
Un sfert din populație riscă incapacitatea de plată

Sărăcia financiară afectează tot mai multe familii și doar o cincime dintre copiii care trăiesc în gospodării cu venituri mici pot evita această situație, arată un studiu al fundației Friedrich-Ebert-Stiftung.

 

Media națională a riscului de sărăcie a fost de 23,8% în anul 2019, ceea ce înseamnă că mai mult de 4,7 milioane de români se confruntă cu incapacitatea de a-și plăti cele necesare vieții. În ultimii ani, acest risc a scăzut în 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare, dar a crescut în Moldova (de la 35,6% la 41,1% din populația locală), în Centru (de la 19,4% la 21,1%) și în Sud-Muntenia (de la 25,7% la 26%).

 

Soluția: mai multă protecție socială

În comparație cu media UE, de 27% din Produsul Intern Brut (PIB), România alocă doar 15% pentru protecția socială. Valoarea indicatorului social de referință (ISR), introdus în 2008 și folosit ca etalon pentru prestațiile sociale, a rămas constantă la 500 de lei. „Creșterea ISR la 1.200 de lei ar avea drept rezultat un câștig economic estimat de 0,9% din PIB”, concluzionează autorii studiului.

×