x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unde sunt plasaţi banii fondurilor private de pensii

Unde sunt plasaţi banii fondurilor private de pensii

25 Noi 2020   •   11:20
Unde sunt plasaţi banii fondurilor private de pensii

Volatilitatea ridicată generată de criza sanitară și cea economico-financiară a determinat o atenție sporită față de evoluțiile pe termen scurt ale pieței de capital și o echilibrare a portofoliilor fondurilor de pensii private, în sensul creșterii procentului deținerii în titluri de stat. Astfel, dacă la nivelul lui decembrie 2019, expunerea pe conturi curente, depozite și titluri era de 74,64%, aceasta a crescut la 79,24% la nivelul lunii martie 2020. Pe măsură ce piața de capital a consemnat reveniri, având în vedere sentimentul pozitiv cu privire la economiile sprijinite puternic prin programe de relaxare fiscală și monetară, expunerea pe titluri de stat și depozite s-a diminuat la nivelul de 76,98% (septembrie 2020).

În ceea ce privește Pilonul III de pensii private, structura investițiilor este dominată de conturi curente, depozite și titluri cu venit fix în proporție de 72,42% în septembrie 2020 (ușoară creștere față de nivelul de 71,06% raportat la decembrie 2019). Cea mai mare alocare către această expunere s-a înregistrat în martie 2020, respectiv 74,38%, rebalansare generată de turbulențele și volatilităţile ridicate de pe piața acțiunilor și mărfurilor. 

La nivelul întregului sistem de pensii private, investițiile în monedă locală reprezintă 89,5% din total, cele în euro, 9,07%, iar cele în dolari, 1,39%.

 

Sursa ASF

×