x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unde taie Boc creşte la loc

Unde taie Boc creşte la loc

de Daniel Ionaşcu    |    04 Sep 2011   •   21:00
Unde taie Boc creşte la loc

Sindicatele din mai multe companii publice au dat in judecata statul pentru recuperarea unei serii de stimulente ce le-au fost taiate incepand cu anul trecut.

Dupa ce in 2010 Executivul a redus cu 25% salariile bugetarilor, autoritatile au inceput sa analizeze cum sa imparta povara reducerilor si cu angajatii companiilor de stat, multe dintre acestea inregistrand castiguri medii pe angajat peste media de pe tara. Atat premierul Emil Boc, cat si fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu anuntau public ca si salariatii societatilor unde sta­tul detine majoritatea actiunilor vor suporta, din solidaritate, reduceri. Cum o reducere prin lege a salariilor sau primelor nu se putea face, au­toritatile au gasit solutia miraculoasa: diverse taieri de bonusuri, efectuate prin bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor. Zis si facut. Asa ca in vara anului trecut o serie de bugete de societati au fost rectificate in Guvern.

Acum, la un an de la masura, la une­le companii sindicalistii au ajuns deja in instanta solicitandu-si inapoi drepturile, iar la altele din portofo­liul Ministerului Economiei sindicatele au semnat cu reprezentantii acestora protocoale astfel incat sa se acorde o majorare de salariu.

Sindicatele din Romgaz isi revendica partea din profitul net de 651 milioane de lei al celei mai profitabile companii detinute de stat. Federatia Sindicatelor Gaz Romania a dat in judecata Romgaz pentru plata a 10% din profit catre angajatii societatii, asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca. "Pe 2010 Guvernul a taiat la rectificare banii din bugetul de venituri si cheltuieli. Am avut deja doua infatisari si urmeaza inca una, in septembrie", a declarat, pentru Jurnalul National, Ioan Stoi­covici, presedintele Sindicatului Liber din Romgaz. Sindicalistilor nu le revin 65 de milioane de lei, ci doar in jur de 10 milioane de lei, deoarece Guvernul Nastase a introdus o pre­vedere ca fiecarui angajat nu poate sa-i revina mai mult de un salariu. Sindicalistii sunt increzatori ca vor castiga in fata statului, mai ales ca au mai facut acest lucru si in alte randuri pe aceeasi tema. Romgaz este controlat de Ministerul Economiei in proportie de 85% si Fondul Proprie­tatea cu 15%.

"Daca donezi la Ministerul de Finante 400 de milioane de lei, daca dai dividende la Fondul Proprietatea, salariatilor, care lucreaza in ploaie sau in conditii grele de lucru si care ei au produs cel mai mare profit din toate companiile de stat, de ce sa nu dai? Mai ales ca legea prevede asa ceva...", intreaba retoric Stoicovici.

Federatia sindicatelor Gaz Romania a actionat in instanta si Transgaz Medias, pe acelasi principiu.

Actiunea federatiei sindicale a fost inregistrata la Tribunalul Sibiu, iar primul termen de judecata a fost stabilit pentru 14 septembrie, potri­vit unui comunicat al Transgaz catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Compania a anuntat ca va distribui dividende reprezentand 90% din profitul de anul trecut, de 376,3 mi­lioane lei (88,8 milioane euro). Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 73,5% din titluri. Fondul Proprietatea are o participatie de 14,98% din capi­talul Transgaz, in timp ce pe bursa se invart 11,5% din titluri.

In cazul companiilor din dome­niul electricitatii, respectiv Hidroelectrica, Transelectrica si Electrica, sindicalistii negociaza introdu­cerea bo­nusurilor respective in salarii, ne-a declarat Adolf Muresan, presedintele Federatiei Univers. Sindicalistii cer o majorare medie de salarii de 8%, care cuprinde atat inflatia, cat si cres­te­rea de producti­vitate.

Chiar si companiile private din domeniu acorda aceste majorari, iar Gaz de France SUEZ acorda an­ga­ja­ti­lor actiuni proprii, pe model occidental. "E.ON si GdF sunt cu capital privat, dar n-au existat probleme. Gaz de France acorda si actiuni gratuite de doi ani. S-au acordat cate 25 de actiuni gratuite, fiecare evaluata la 25-27 de euro bucata. Cei care le-au primit in 2009 deja pot din acest an sa le vanda", potrivit lui Gheorghe Mi­lo­iu, secretar general al Federatiei Sin­di­catelor Gaz-Romania.

Castigul salarial mediu net in Romania este de 1.472 lei, in vreme ce salariul mediu brut a fost de 2.026 lei, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Analistii cred ca statul va avea rezultate doar pe termen scurt, respectiv reducerea deficitului bugetar. "E greu sa faci farmacie in ma­ce­la­rie. Acelasi medicament nu-i poa­te face bine pe toti. Pe termen scurt sta­tul isi reduce deficitul deoarece re­giile sunt obligate sa verse 90% din pro­fit la stat ca dividende, iar Guvernul se poate lauda ca face ceva", spu­ne Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA). "Ati va­zut economie fara angajati? Dupa aia statul se mira ca n-are companii per­formante. Unde exista salarii mari si performante mici, da, acolo trebu­ie intervenit", mai spune el. Pe de alta parte, tot statul intervine singur prin decizii politice in propriile societati. Voinea da ca exemplu Romgaz – care si-ar creste profiturile daca pretul gazelor s-ar liberaliza, sau Hidroelectrica – care ar putea exporta energie ieftina. O solutie mult mai buna este un audit al contractelor semnate de companiile de stat, pe unde se scurge grosul banilor, potrivit directorului GEA.

×