x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE BNR prognozează o inflație de 3,4% până la sfârșitul anului 2021

UPDATE BNR prognozează o inflație de 3,4% până la sfârșitul anului 2021

16 Mar 2021   •   15:01
UPDATE BNR prognozează o inflație de 3,4% până la sfârșitul anului 2021

Rata anuală a inflaţiei IPC ar putea ajunge la 3,4% până la finalul acestui an și să scadă la 2,8% la sfârşitul anului 2022, se arată în Raportul asupra inflației al BNR.

"După o amplă creştere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică şi a preţurilor combustibililor, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%.

Această evoluţie este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coşului de consum. Odată cu disiparea influenţelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârşitul anului 2022", preczează documentul. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Inflația va crește treptat în acest an fiind de așteptat să ajungă  la nivelul de sus al țintei prognozate pe fondul șocurilor din partea ofertei și pe fondul celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, transmite Banca Națională a României (BNR).

"Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia martie 2021, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Noul scenariu relevă o modificare a perspectivei inflaţiei în raport cu proiecţia precedentă, în condiţiile în care traiectoria actualizată a ratei anuale prognozate a inflaţiei este revizuită semnificativ în sens ascendent pe termen scurt şi într-o mai mică măsură pe ultimul segment al orizontului proiecţiei. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească treptat pe parcursul anului 2021 până în proximitatea limitei de sus a intervalului ţintei, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, pentru ca după o amplă corecţie descendentă în debutul anului viitor, să urce din nou şi să rămână uşor deasupra punctului central al ţintei, pe fondul redeschiderii mai devreme a deviaţiei pozitive a PIB şi al creşterii ulterioare lente a acesteia", arată BNR.

Există incertitudini și riscuri mari din cauza restricțiilor impuse pentru limtarea răspândirii COVID-19, a procesului de vaccinare la nivelul UE,  a politicilor fiscale, absorbției fondurilor europene alocate țării noastre, evoluțieii pieței muncii.
"Relevante sunt şi tendinţele sincronizate de creştere a cotaţiilor multor materii prime, precum şi amplificarea recentă a volatilităţii pe piaţa financiară internaţională, însoţită de creşterea generalizată a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, pe fondul aşteptărilor inflaţioniste ale investitorilor şi al temerilor legate de perspectiva conduitei politicii monetare a Fed", precizează banca centrală.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 2,99% în ianuarie 2021, de la 2,06% în decembrie 2020, şi la 3,16% în februarie 2021, mult peste nivelul estmat, sub impactul liberalizării pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici şi ca efect al scumpirii combustibililor, pe fondul majorării cotaţiei petrolului. Acestea au fost contrabalansate doar în mică măsură de influenţele de pe segmentele LFO şi produse din tutun, din decelerarea inflaţiei de bază.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat scăzut lent, coborând în ianuarie 2021 şi rămânând în februarie 2021 la 3,1%, de la 3,3% în decembrie 2020, dn cauza prețurilor la alimentele procesate  și a influențelor modeste ale deficitului de cerere agregată.
Rata medie anuală a inflaţiei IPC a fost de 2,6% în februarie 2021, la nivelul lunii decembrie 2020, iar rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a scăzut până la 2,1%, de la 2,3% în decembrie 2020.

În precedentul Raport asupra inflaţiei, publicat în noiembrie 2020, BNR estima o nflație IPC d  2,5% până la sfârșitul acestui an, iar inflația de bază la 2,1%.
Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi publicat astăzi, 16 martie 2021.

×
Subiecte în articol: inflatie bnr