x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Verdict final: nesiguranță mare pe piaţa asigurărilor

Verdict final: nesiguranță mare pe piaţa asigurărilor

de IncomeMagazine    |    16 Noi 2012   •   11:56
Verdict final: nesiguranță mare pe piaţa asigurărilor
Sursa foto: Tudor Vintiloiu/Income Magazine

I s-a spus „pesimistul de serviciu”, însă estimările sale privind piaţa asigurărilor s-au dovedit cât se poate de realiste. De mai bine de un an, Cristian Constantinescu, fost director al Allianz-Ţiriac şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), s-a retras voit într-un con de umbră. „M-am obişnuit cu răul”, spune glumind, în timp ce fumul ţigării aprinse nu reuşeşte să îi acopere ochii ageri. Argumentat, Constantinescu vorbeşte despre piaţa românească a asigurărilor dintr-o poziţie cu care foarte puţini se pot lăuda: cea a unui om care a fondat o companie, a vândut-o pentru a o face şi mai puternică şi a condus-o cu pricepere, transformând-o în lider de piaţă. Este doar o chestiune de timp până când estimările sale se vor adeveri. Interesant de văzut este dacă cineva, măcar acum, se va obosi să îl asculte.

Asigurarea de răspundere civilă auto – RCA – a iscat în ultimii ani o serie de discuţii şi controverse, legate cel mai adesea fie de preţurile practicate de asigurători, fie de modul în care aceştia plătesc despăgubirile. Acum se încearcă implementarea noului sistem de despăgubire. Ce părere aveţi despre această iniţiativă?

Voi pleca de la următoarea regulă: nu rezolvi o problemă punctuală emiţând o reglementare generală. Or, de fiecare dată asta se încearcă. Există în continuare probleme din partea unor companii privind plata daunelor şi, pentru a rezolva această problemă, venim cu un proiect care nu constituie o noutate . Acesta a mai fost discutat în România şi s-a renunţat la el. Astfel, se consideră că abătându-ne de la principii esenţiale în asigurări rezolvăm problema despăgubirilor. Or, această problemă se poate rezolva foarte simplu de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor: vede unde sunt întârzierile, realizează controale periodic pe gestionarea daunelor şi verifică rezervele, pentru că fără acestea nu vor fi nici bani pentru plata despăgubirilor. Nimeni nu face acest lucru.

Dacă acest proiect de modificare a normelor RCA va fi implementat, va omorî toate societăţile care sunt bun platnici, în contextul în care avantajează toţi asigurătorii care au probleme cu plata despăgubirilor. Păgubitul poate merge la cel care i-a emis polița RCA sau la cel care emis polița părţii vinovate. Vreau să subliniez că ideea de asigurare e creată pe bază de mutualitate. Or, în această situaţie, plăteşte asigurătorul serios, dar prima de asigurare a fost încasată de celălat asigurător. Se mai face referire în proiect la acel sistem de compensare care ar trebui să regleze astfel de situaţii, într-o manieră similară cu cea din statele în care acest proiect a fost implementat. Însă nu poţi lua doar această componentă a sistemului şi să o introduci în piaţa românească a asigurărilor fără a introduce şi celelalte pârghii legale care o fac să funcţioneze. Efectiv , acest sistem nu cred că va funcţiona.

Citeste AICI intreg interviul

Citeste si
Afla cine l-a dat in judecata pe Cristian Sima
Cele mai populare smartphone-uri high end din România
Vezi cum arată noua parcare de la Universitate. GALERIE FOTO

 

 



 

×
Subiecte în articol: rca Cristian Constantinescu