x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie VIDEO. România trece la statutul de piață emergentă secundară/ Orban: Este o evoluție încă timidă

VIDEO. România trece la statutul de piață emergentă secundară/ Orban: Este o evoluție încă timidă

de Georgiana Oprea    |    21 Sep 2020   •   11:54
VIDEO. România trece la statutul de piață emergentă secundară/ Orban: Este o evoluție încă timidă

Trecerea României la statutul de piață emergentă secundară arată o evoluție pozitivă a Bursei de Valori București, a afirmat premierul Ludovic Orban, luni, la evenimentul „România emergentă”. Pe de altă parte, acesta a subliniat că evoluția este încă „timidă”.

„Faptul că România, astăzi, trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar, din punctul meu de vedere, o evoluţie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră, ca şi Guvern, este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a bursei, a pieţei de capital", a declarat Orban.

De asemenea, Orban a afirmat că sunt mai multe măsuri prin care se poate dezvolta piața de capital din România, printre care: listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail, lansarea de noi programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul bursei, încurajarea prin măsuri private de a lista la bursă pentru diversificarea surselor de finanțare.

„Dacă ne uităm structura de finanţarea a companiilor o să vedem că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate. Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest instrument fundamental pentru piaţa de capital, care este bursa de valori.

Închei prin a spune că în procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut din păcate o lege care nu pot să-i înţeleg raţiunea. Am şi atacat-o la CCR, dar din păcate nu ni s-a dat dreptate. Lege care blochează vânzarea de acţiuni şi care afectează procesele de listare la bursă pe care le-am început, de exemplu Hidroelectrica. E clară că actuala structură a parlamentului nu permite modificarea acestei legi, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege", a mai afirmat Orban.

Piața de capital din România face trecerea de la piață frontieră la piață emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenției de evaluare financiară FTSE Russell. Astfel, prin această decizie, investitori mai mari față de cei care aveau mandat să investească pe piețe de frontieră vor începe să tranzacționeze acțiuni listate.

Decizia a fost luată în urmă cu un an de agenția FTSE Russell, însă a intrat în vigoare luni, 21 septembrie.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, a declarat, anul trecut, că promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul aderării României la Uniunea Europeană.

 

 

×
Subiecte în articol: ludovic orban bursa de valori