x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viitorul puterii globale

Viitorul puterii globale

16 Iun 2020   •   09:50
Viitorul puterii globale

BERLIN: Pandemia COVID-19 este, probabil, prima criză cu adevărat globală a secolului XXI. Singurele paralele istorice moderne cu perturbarea economică de astăzi declanșată de un agent patogen microscopic sunt războaiele mondiale din secolul trecut.    

Începutul Primului Război Mondial, în august 1914, nu numai că a pus capăt unei lungi perioade de pace, dar a suspendat și o epocă anterioară de integrare economică și globalizare. Pe măsură ce guvernele din întreaga lume au urmat noi agende protecționiste, creșterea economică s-a prăbușit peste tot. O generație mai târziu, a urmat un alt război mondial, după care a început imediat Războiul Rece.

Lumea și politica globală arătau foarte diferit la sfârșitul acestei perioade de constantă stare de conflict și de manifestare a puterii, din 1914 până în 1989, decât la început. Înainte de Primul Război Mondial, Imperiul Britanic era puterea economică și militară dominantă. După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost înlocuit de Statele Unite, a căror poziție hegemonică a fost consolidată și mai mult în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Astăzi, întrebarea este cum se va schimba distribuția puterii globale ca urmare a crizei COVID-19. Rămâne de văzut dacă impactul pandemiei va fi comparabil cu cel al oricărui război mondial. În mod clar, o criză economică globală la această scară va aduce grave șocuri geopolitice. America, superputerea actuală, poate să se agațe de poziția sa în vârful ordinii globale, dar majoritatea semnelor sugerează că superputerea emergentă, China, va predomina, inaugurând un secol de putere din Asia de Est.

Pentru președintele SUA, Donald Trump, totul este în joc la alegerile din noiembrie. După ce a gestionat greșit pandemia și a prezidat o criză economică internă fără precedent, el are nevoie de un țap ispășitor, iar China este alegerea evidentă. Până la urmă, în timp ce majoritatea politicilor lui Trump produc, de regulă, o diviziune a societății americane, abordarea sa în China este o excepție majoră. În a continua ofensiva împotriva Chinei, Trump poate conta pe un sprijin larg bipartinic. Atitudinile americane față de China s-au manifestat substanțial în ultimii ani, chiar și în profunzime în rândurile democratice liberale.

Multe obiecții din SUA sunt greu de respins. Republica Populară este într-adevăr un stat autoritar - chiar totalitar - sub controlul exclusiv al unui partid leninist. S-a angajat în spionaj economic și tehnologic împotriva SUA pe scară largă, a recurs la practici comerciale neloiale și a afirmat violent revendicări teritoriale față de India, Taiwan și în Marea Chinei de Sud. De la persecuția minorităților etnice și religioase din Xinjiang și a încercării recente de a consolida controlul asupra Hong Kongului, până la manipularea inițială a focarului COVID-19 de la Wuhan, guvernul Chinei a făcut prea puțin pentru a inspira încredere.

Cu toate acestea, eforturile persistente ale administrației Trump pentru repudierea rolului de lider global al Americii ridică o întrebare fundamentală cu privire la abordarea ei: ce dorește SUA sub Trump? Să conduci fără să-ți asumi responsabilitatea? Este puțin probabil să funcționeze. În timp ce SUA rămân încurcate în gândirea pe termen scurt, China se ridică și se promovează drept o sursă alternativă de leadership global și de investiții, urmând cu răbdare o strategie pe termen lung de exploatare a vidului geopolitic creat de turnura politicii Americii.

În orice caz, lovitura adusă imaginii internaționale a Americii, în special în urma eșecului dezastruos al administrației Trump în fața COVID-19, va fi greu de reparat. Pandemia consolidează impresia generală că SUA sunt o superputere decadentă, care va fi în curând înlocuită de o China dinamică din punct de vedere strategic și economic. Vechea poveste a ascensiunii și decăderii marilor puteri este acum scrisă de un virus. Nu putem decât să sperăm că acest capitol se joacă pașnic.

Pe fundalul confruntării chino-americane, Europa se află prinsă inconfortabil între două forțe geopolitice opuse - și este lăsată în ceață cu privire la adevăratele intenții ale Americii față de China. Doresc SUA să urmărească calea pașnică ori confruntarea totală - inclusiv conflictul militar - pentru a bloca sau chiar inversa ascensiunea Chinei? A doua strategie, reprezentând abordarea Occidentului în China de la sfârșitul secolului XIX, ar fi cel puțin extrem de periculoasă, să spunem așa.

 

Europa, un posibil perdant

Alternativa pentru Occident este de a păstra situația nemodificată pe termen lung pe baza rivalității strategice. Europa ar fi bine sfătuită să aleagă această opțiune. Europa, situată la capătul vestic al supercontinentului eurasiatic, ar fi adevăratul perdant într-o ordine mondială condusă de China. Fiind un stat totalitar cu un singur partid, China nu poate fi niciodată un partener autentic pentru Europa, vorbind în termeni normali. Chiar și după trei ani de Trump, relația Europei cu SUA rămâne mult mai strânsă decât relația pe care s-ar putea aștepta vreodată să o aibă cu China. Dar China este deja prea mare, prea reușită și prea importantă de ignorat. Faptele “de la firul ierbii” solicită cooperare. Cheia problemei este să distingem între implicarea strategică într-o relație cu China și supunerea în fața acesteia. Și menținerea acestei distanțări cruciale va impune Europei să evite dependența economică sau tehnologică de rivalul Occidentului.

 

Rivalitatea chino-americană s-a transformat în conflictul hegemonic definitoriu al secolului XXI cu mult înainte de criza COVID-19. Cu toate acestea, pandemia împreună cu politica din anul electoral din SUA par să amplifice și să accelereze confruntarea.

de Joschka Fischer, ministrul de Externe al Germaniei și vice-cancelarul din 1998 până în 2005, a fost liderul Partidului Verde German de aproape 20 de ani

Traducere, adaptare și editare: Daniel Apostol

Preluare din: ClubEconomic.ro; Copyright: Project Syndicate 2020

×