x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vine legea care va amenda 19 milioane de români

Vine legea care va amenda 19 milioane de români

de Adrian Stoica    |    17 Feb 2021   •   07:30
Vine legea care va amenda 19 milioane de români

Pe data de 20 februarie va intra în vigoare  Legea nr. 181 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile sau Legea Compostului. Deşi mai sunt câteva zile până atunci, legea nu are norme metodologice de aplicare, iar ceea ce este şi mai grav, infrastrucura pentru colectarea separată a biodegradabilelor  nu există. Chiar dacă amenzile prevăzute în cazul necolectării separate sunt consistente, ele nu au reuşit să-i sperie pe cei care ar fi trebuit să pregătească infrastructura necesară aplicării acestei legi. În categoria deșeurilor biodegradabile sunt include deşeurile vegetale şi resturile alimentare, o categorie unde România excelează la risipă. Statistica arată că românii aruncă la gunoi 24% din mâncarea gătită,  24% din fructe, 21% legume și 20% pâine.

Conform noii legi care ar urma să se aplice de la sfârşitul acestei săptămâni, toate resturile biodegradabile trebuie colectate separat de celelalte deșeuri, în pubele maro sau transformate în îngrășământ natural, în propria gospodărie, cu ajutorul unor containere individuale speciale pentru compostare individuală. Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenzile stabilite de lege sunt cuprinse între 400 și 800 de lei, pentru persoanele fizice, între 10.000 și 20.000 de lei, pentru cele juridice, şi între 5.000 și 15.000 de lei, pentru primării.

 

Sistemul de colectare separată nu există

 

Concret, producătorii de deşeuri au obligaţia de a colecta deşeurile pe trei categorii mari: reciclabile (hârtie carton, mase plastice, sticlă, metal), biodeşeuri (deșeuri bioedegradabile) și deșeuri nereciclabile. Pentru aceasta, autorităţile locale ar fi trebuit să stabilească şi să implementeze până acum sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, bazat în principal pe colectarea din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban şi pe încurajarea compostării individuale în gospodăriile din mediul rural. De asemenea, agențiile pentru protecția mediului aveau obligaţia de a asigura informarea cetățenilor prin mijloace adecvate și prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de gestionare al deșeurilor biodegradabile destinate compostului/digestatului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Dacă în mediul rural lucrurile s-au mai mişcat, în oraşe colectarea separată rămâne o ţintă încă greu de atins. Conform legii, autorităților publice locale şi asociațiile de gestionare a deșeurilor aveau obligaţia de a modifica până acum regulamentele de salubritate și să introducă colectarea deşeurilor biodegradabile separat, concomitent cu asigurarea tratării deșeurilor în instalații de compost sau în instalații de digestie anaerobă.

 

Pe hârtie avem pubele pentru colectarea selectivă

 

Teoretic, începând cu data de 20 februarie ar trebui să apară o nouă pubelă destinată colectării resturilor alimentare şi vegetale, care ar urma să se adauge celorlalte pubelele destinate pentru colectarea pe fracţii a deşeurilor (sticle, plastic, hârtie şi carton), care nici acestea nu există în cele mai multe localităţi din ţară. Practic, după această dată nu va apărea nimic, colectarea gunoiului menajer va continua să se facă la grămadă, în special în zona rurală. Pe de altă parte, în prezent, România deţine doar câteva instalaţii de compostare sau biogas, în condiţiile în care pentru aplicarea Legii compostului ar fi trebuit să aibă astfel de instalaţii în fiecare judeţ. Asta înseamnă că şi în cazul în care  s-ar reuşi colectarea separată, nu am avea unde duce aceste deşeuri pentru a fi tratate.

 

 

 

«Biodeșeuri» înseamnă deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeuri alimentare și de bucătărie provenite de la gospodării, birouri, restaurante, depozite angro, cantine, firme de catering sau magazine de vânzare cu amănuntul și deșeuri comparabile provenite din uzinele de prelucrare a produselor alimentare.

 

Directiva (UE) 2018/851

 

Colectăm prea puţin

 

Colectarea separată a deșeurilor va duce la creşterea gradului de reciclare şi la evitarea unor amenzi usturătoare din partea Comisiei Europene. România reciclează, conform datelor oficiale, doar 14% din deşeuri municipale sub formă de hârtie, plastic, metal și sticlă, dar aplicarea Legii compostului ar putea urca acest procent la minimum 50% din totalul deşeurilor municipale generate.  Până în 2025, conform normelor europene de mediu, vom fi obligaţi să reciclăm 55% din acest gen de deşeuri. 

 

Ce spune legea

Potrivit Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile care va intra în intra în vigoare pe 20 februarie, biodeșeurile sunt acele deşeuri provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare. Sarcina de a-i sancţiona pe cei care nu respectă legea va reveni comisarilor Gărzii de Mediu.

×
Subiecte în articol: legea compostului