x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii De ce băncile nu mai vor banii românilor

De ce băncile nu mai vor banii românilor

de Daniela Ivan    |    25 Mai 2015   •   08:21
De ce băncile nu mai vor banii românilor
Sursa foto: shutter_m/Getty Images/iStockphoto

Bancherii au dus zilnic la Banca Naţională 1,8 miliarde de lei, în luna aprilie, la o dobândă de 0,25% pe an. Suma este de 14 ori mai mare comparativ cu aprilie 2014 când au depus numai 128 de milioane de lei, zilnic, dar la un randament de 0,5% pe an.

Nici firmele şi nici populaţia nu se mai înghesuie să ia credite, dar nici băncile să dea împrumuturi, aşa că acestea sunt nevoite să ducă banii pe care-i atrag în depozite de la clienți la banca centrală sau să cumpere titluri de stat. Niciuna din aceste situaţii nu le mai aduce câştigurile din anii trecuţi, ci mai degrabă le dă bătăi de cap.

BNR oferă instituţiilor de credit posibilitatea să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces prin aşa-numita facilitate de depozit. Zilnic băncile rămân cu 2-3 mili¬arde de lei, dar sunt luni în care suma zilnică trece de 5-6 miliarde de lei. Dobânda pe care o 0,25% pe an şi abia dacă acoperă costurile cu numărarea bancnooferă banca centrală este de telor, deplasarea cu maşini blin¬date etc. Randamentele sunt în scădere de la 2-3% în urmă cu 4-5 ani la 0,25% în prezent. ¬

Titlurile de stat sunt baza
Băncile plasează bani şi în titluri de stat, Ministerul de Finanţe face emisiuni în fiecare lună pentru a acoperi deficitul bugetar, însă și aici dobânzile au scăzut drastic. Pentru o maturi¬tate de 3 luni, în ianuarie 2015 dobânda a fost de 1,2% compa¬rativ cu 6,55% cât era în ianuarie 2011. Pentru 6 luni, dobânda a scăzut la 1,41%, iar pentru 12 luni la 1,46% în ianuarie 2015 comparativ cu 6,71%, respectiv 7% în ianuarie 2011. „Băncile au deja 20% din totalul activelor în titluri de stat, cel mai mare procent din Europa, iar normele interne nu permit depăşirea acestuia”, a declarat Ionuţ Dumitru. Bancherii se plâng că, în afară de împrumuturile imobi¬liare şi cardurile de credit (majo¬ritatea cu rate zero), clienţii solvabili sunt foarte puţini. Tot mai puţine firme iau credite şi, dacă economia nu se va relansa, vor bălti bani și nimeni nu va ști ce să facă însă cu ei.

BNR injectează lei în sistem
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atenţionat băncile că „nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul lichiditatea va fi absorbită”. Pe de altă parte, bancherii se aşteaptă să crească cantitatea de bani pe care trebuie să o gestio¬neze având în vedere că BNR a intrat într-un proces de reducere a rezervelor minime obligatorii care vor coborî până la nivelul euro¬pean de 2%. Numai din ultima reducere RMO de la 10% la 8%, care a avut loc în martie, s-au injectat în bănci 3,5 miliarde de lei.
Obiectivul a fost relan¬sarea creditării, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Paradoxul autohton
În ciuda scăderii drastice a dobânzilor la noile depozite, economiile românilor din bănci au crescut cu 6 miliarde de lei, în ultimele 12 luni.
Populaţia are depozite în moneda naţională în valoare de 87 miliarde de lei, din care 56,7 miliarde de lei cu scadență până într-un an. Se observă totuși, în ultimul an, o scădere a depozitelor pe termen de până la un an, care au dobânzi mai mici, și o creștere a celor cu maturități peste un an, care oferă randamente un pic mai bune, 3%-3,5%, în funcție de perioadă.

Banii sunt garantați
Ultimele au crescut de la 8,2 miliarde în martie 2014 la 10,5 miliarde lei în martie 2015. Oamenii își duc economiile la bănci pentru că le este frică să stea cu banii la saltea, dar le este frică și să apeleze la alte plasamente alterna¬tive, precum fondurile mutuale sau acțiunile bursiere care presupun riscuri.

Dobânzile în toată Europa și în SUA sunt aproape zero
România este într-o situ¬aţie un pic mai bună decât majoritatea ţărilor din Europa, unde dobânda este foarte, foarte aproape de zero. În Elveţia se plătesc deja dobânzi negative, adică cine duce banii la bancă într-un depozit primeşte la sfârşitul perioadei mai puţin decât a depus. O situaţie similară este şi în SUA. Explicaţie pentru această situaţie este excesul de bani care există în aceste zone ale planetei.
 

×