x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Fonduri europene de circa 211 milioane de euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală

Fonduri europene de circa 211 milioane de euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală

16 Feb 2020   •   20:30

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va deschide, în perioada martie - iulie 2020, mai multe sesiuni de depunere de proiecte pentru 12 submăsuri din PNDR 2020. Fondurile totale alocate sunt estimate la aproape 211 milioane de euro, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Una dintre cele mai aşteptate submăsuri - sM 4.3 'Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - componenta irigaţii' are prevăzute şi cele mai multe fonduri pentru sesiunea care se va deschide în martie - aprilie, respectiv 43,22 milioane de euro.

O altă submăsură cu fonduri de 42,68 milioane de euro, programată la finele lunii aprilie, este sM 6.1 'Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri', iar alte 42,28 milioane de euro sunt disponibile din martie pentru sM 15.1 'Plăţi pentru angajamente de silvo-mediu'.

Submăsura sM 17.1 'Contribuţii la primele de asigurări' cu deschidere în martie, are prevăzute fonduri de 39,33 milioane de euro.

Submăsurile sM 5.1 'Sprijin pentru investiţii în acţiuni preventive menite să reducă consecinţele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse şi evenimentelor catastrofale' şi sM 5.2 'Sprijin pentru investiţii în acţiuni menite să reducă consecinţele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse şi evenimentelor catastrofale', ambele programate pentru luna februarie, au disponibile fonduri de 13,03 milioane de euro, respectiv 3,67 milioane de euro.

În aprilie se deschide sM 4.2 'Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole' cu o alocare de 6,89 milioane de euro.

Tot în aprilie vor mai fi deschise măsurile M 2 'Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei şi servicii de înlocuire în cadrul fermei', care are o alocare de 7,22 milioane de euro, şi sM 19.3 'Pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare ale Grupului de Acţiune Locală' cu fonduri de 4,35 milioane de euro.

În iulie se vor deschide sesiuni pentru sM 3.2 'Sprijin pentru activităţile de informare şi de promovare desfăşurate de grupurile de producători în cadrul pieţei interne' pentru care a fost alocată o sumă de 4,07 milioane de euro, pentru sM 3.1 "Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate" - 2,008 milioane de euro, iar din luna martie se pot depune proiecte pentru sM 9.1a 'Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol' cu fonduri de 1,98 milioane de euro.

Suma totală plătită beneficiarilor până la mijlocul lunii decembrie se ridică la 5,22 de miliarde de euro, din care 2,86 miliarde de euro pe măsurile de investiţii şi 2,36 miliarde de euro pe măsurile care vizează angajamente de mediu şi climă pentru care se efectuează anual plăţi compensatorii pe suprafaţă.

Gradul de absorbţie pe fondurile europene gestionate de AFIR depăşea 55% la mijlocul lui decembrie, iar cu prefinanţarea pe care a primit-o România în anii 2015 şi 2016 se ajungea la 59%.

Până la 8 februarie, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru investiţiile în agricultură şi dezvoltarea durabilă a mediului rural finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2020.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 ( PNDR) se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico - socială a spaţiului rural. Cele 14 măsuri de dezvoltare rurală au o alocare financiară de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 1,347 miliarde de euro contribuţie naţională.

AGERPRES

×