x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Guvernul vrea sa evite dezangajarea fondurilor europene

Guvernul vrea sa evite dezangajarea fondurilor europene

15 Mar 2018   •   17:10
Guvernul vrea sa evite dezangajarea fondurilor europene

Guvernul a aprobat, joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri care vizează creşterea absorbţiei de fonduri europene şi evitarea dezangajării acestora pentru anumite programe operaţionale, a anunţat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

 

"A fost modificată, completată OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Scopul principal al acestei modificări este acela de a putea fi încheiate contracte de finanţare cu o valoare mai mare decât era programat iniţial, decât alocările iniţiale din programele operaţionale", a adăugat Nelu Barbu.

El a explicat că, urmare a modificărilor aprobate de Guvern, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) şi al Programului Operaţional Competitivitate (POC) vor putea fi încheiate "contracte de finanţare cu o valoare totală dublă faţă de alocarea propriu-zisă".

Purtătorul de cuvânt a mai explicat că toate modificările şi completările aduse OUG 40/2015 au fost introduse cu "obiectivul clar de a urgenta contractarea proiectelor, astfel încât până la finalul acestui an rata de contractare a fondurilor gestionate de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să ajungă la 100%".

Nelu Barbu a menţionat că în şedinţa de Guvern a fost adoptat şi un memorandum, iniţiat de MDRAP, privind parteneriatele între solicitanţii de finanţare prin Programul Operaţional Regional şi instituţiile publice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că, prin crearea acestor parteneriate între UAT-uri şi administratorii terenurilor aferente unor investiţii propuse spre finanţare prin POR, "fiecare parte îşi va putea exercita toate prerogativele care decurg din dreptul de administrare asupra imobilului deţinut".

"De exemplu, pentru Administraţia Naţională Apele Române, singura obligaţie pe toată perioada derulării proiectului respectiv, precum şi în perioada de durabilitate va fi reprezentată de menţinerea dreptului de administrare asupra terenului parte a proiectului propus spre finanţare din Programul Operaţional Regional", a mai spus Barbu. AGERPRES

×