x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Ce înseamnă pentru piața de capital autohtonă statutul de piață emergentă secundară?

Jurnalul bursier. Ce înseamnă pentru piața de capital autohtonă statutul de piață emergentă secundară?

30 Sep 2019   •   09:33
Jurnalul bursier. Ce înseamnă pentru piața de capital autohtonă statutul de piață emergentă secundară?

După o îndelungată așteptare pe lista de monitorizare, a sosit momentul în care piața de capital dinRomânia a fost promovată la statutul de Piață Emergentă Secundară de către FTSE Russell, nume important în industria globală a piețelor de capital și subsidiară a companiei London Stock Exchange Group, ce operează bursa londoneză.

Această categorie a Piețelor Emergente Secundare, din care Romania va face parte începând cu luna septembrie 2020, ocupă locul 3 din 4 în clasificarea FTSE, fiind nivelul imediat superior statutului de Piață de Frontieră, în care piața noastră de capital era încadrată până acum. Piața locală a primit cu entuziasm vestea, principalii indici ai BVB înregistrând evoluții pozitive în zilele premergătoare anunțului, anticipând decizia FTSE Russell; trend-ul s-a menținut și în ziua următoare publicării deciziei, fapt ce arată că investitorii sunt încrezători în evoluțiile viitoare.

Efectele fundamentale vor începe să se facă simțite cu adevărat după includerea emitenților eligibili listați la BVB în indicii FTSE ce acoperă piețele emergente. Motivul este că de la acel moment va dispărea restricția fondurilor de investiții al căror mandat este constituit de acoperirea piețeloremergente de a investi în piața locală de capital.

Ca atare, este de așteptat ca cererea de acțiuni de pe piața românească să înregistreze creșteri, FTSE Russell anticipând, pe baza ponderilor estimate pe care emitenții locali le vor avea în indicii piețelor emergente, intrări de capital pe piața locală de 140 mil. USD. Această așteptare se referă numai la fondurile de investiții pasive, care au obiectivul de a replica indicii FTSE.

La acestea este foarte probabilsă se alăture și fonduri de investiții cu strategii active, date fiind și actualele niveluri atractive de evaluare ale pieței locale.

Pentru a ne forma o imagine despre diferența dintre nivelul actual al multiplilor de evaluare ale acţiunilor de pe piața locală și cei de pe piețele emergente, putem compara câțiva indicatori uzuali de analiză fundamentală pentru indicele BET, ca exponent al pieței autohtone, respectiv pentru MSCI EM, ca indice global al piețelor emergente. Astfel, dacă în cazul pieței noastre vorbim de unraport între prețurile de tranzacționare și profiturile curente anuale ale companiilor (P/E Ratio) de 8,1, în cazul piețelor emergente, acesta înregistrează o valoare actuală de 12,7.

De asemenea, înceea ce privește raportul dintre prețurile de tranzacționare și valorile contabile ale companiilor (P/B Value), piața noastră înregistrează o valoare curentă de 1,1, în timp ce pe piețele emergente, aceasta este de 1,5.

Deși pot exista motive pentru care în continuare, proaspăt-promovată, piața locală de acțiuni să fie mai “ieftină” decât piețele emergente globale, este de așteptat ca aceste diferențe să se reducă în timp, ceea ce se traduce printr-un potențial de continuare a aprecierii de valoare pentru acțiunile românești. Astfel, investitorii au motive pentru care să mizeze că, pe termen mediu și lung, piața de capital românească va continua să performeze.

Vlad-Mircea Ionescu, Administrator de Risc, Certinvest

 

           

×