x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Randamentele fondurilor de pensii private bat dobânzile bancare

Randamentele fondurilor de pensii private bat dobânzile bancare

de Adrian Stoica    |    09 Noi 2020   •   08:49
Randamentele fondurilor de pensii private bat dobânzile bancare

În funcție de evoluția crizei sanitare și a posibilității de instituire a unui nou lockdown este posibil ca economia să înregistreze o nouă contracție, cu efecte asupra piețelor financiare, inclusiv asupra fondurilor de pensii și de investiții. Astfel, putem asista, în lunile următoare, la perioade cu volatilități ridicate și scăderi conjuncturale. Cu toate acestea, efectele asupra fondurilor de pensii vor fi limitate datorită diversificării și gestionării prudente a portofoliilor, potrivit unei analize privind sistemul pensiilor private realizate de vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Armeanu.

 

Fondurile de pensii private din România, cu expunere preponderent locală și regională, au reușit să gestioneze eficient criza, astfel încât la finalul trimestrului III 2020 ratele de rentabilitate au fost real pozitive, fiind peste valorile înregistrate la începutul anului. Aceaste rezultate vin după ce în luna martie piețele financiare au fost afectate de corecții masive, ca urmare a pandemiei și reducerii activității economice, astfel încât și rentabilitatea fondurilor de pensii administrate privat a înregistrat niveluri scăzute. 

 

Evoluția ulterioară pozitivă a pieței financiare (acțiuni, titluri cu venit fix) după anunțarea și implementarea unor măsuri de sprijinire a economiei a permis recuperarea pierderilor anterioare, astfel încât la finalul lunii septembrie 2020 rata medie ponderată de rentabilitate a depășit nivelul consemnat la începutul anului, fiind de 4,7503%.

Analiza ASF

 

Având în vedere că rata medie a inflației pe ultimii 5 ani a fost de 2,42%, se poate observa că fondurile de pensii Pilon II au înregistrat randamente real pozitive cu mult peste dobânzile aferente depozitelor bancare.

Sursa ASF

 

De asemenea, fondurile de pensii facultative cu risc mediu au înregistrat o scădere conjuncturală de scurtă durată în martie, dar au recuperat integral scăderea, reușind să genereze la final de septembrie o rată medie ponderată de rentabilitate de 4,1255%, peste rata medie a inflației din ultimii 5 ani, participanții beneficiind de randamente real pozitive, se mai arată în analiza citată.

 

Sursa: ASF

 

În ceea ce priveşte rata medie de rentabilitate a fondurilor de pensii facultative cu risc ridicat, ea a consemnat o evoluție similară de scurtă durată în luna martie, pentru ca ulterior, pe fondul evoluției pozitive a piețelor financiare, să înregistreze o rată medie de rentabilitate situată la un nivel similar cu cel de la începutul anului.

 

×
Subiecte în articol: dan armeanu