x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Un miliard de euro pentru IMM-urile din Europa Centrală și de Est

Un miliard de euro pentru IMM-urile din Europa Centrală și de Est

15 Ian 2020   •   15:19
Un miliard de euro pentru IMM-urile din Europa Centrală și de Est
Sursa foto: antena3

Sprijinul acordat de Fondul European de Investiţii (FEI) şi UniCredit pentru IMM-urile inovatoare din Europa Centrală şi de Est a crescut la un miliard de euro după mobilizarea de noi fonduri, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru sprijinirea companiilor inovatoare din nouă ţări din regiunea menţionată.

"Această a doua majorare a tranzacţiei umbrelă cu UniCredit dovedeşte cooperarea de succes dintre FEI şi UniCredit. Pe mai departe, sperăm ca prin valorificarea relaţiei noastre să dezvoltăm împreună modalităţi eficiente de sprijinire a celor care au nevoie, pentru a ne atinge astfel obiectivele politice. Acest lucru este cu atât mai important când abordăm lacunele de pe pieţele din regiunea CEE", a declarat Lilyana Pavlova, vice-preşedintele BEI.

Fondul European de Investiţii (FEI) şi UniCredit au convenit să majoreze fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri. Scopul este acela de a îmbunătăţi accesul la finanţare pentru întreprinderile inovatoare, de dimensiuni mici şi mijlocii, precum şi companiile cu capitalizare medie din nouă ţări. În baza noului acord, UniCredit va putea acorda finanţare suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, prin intermediul celor nouă bănci şi şase entităţi de leasing ale sale din Europa Centrală şi de Est, către companii inovatoare din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

IMM-urile şi companiile cu capitalizare medie din aceste ţări vor avea acces în total la un miliard de euro, prin intermediul reţelei extinse a UniCredit din regiunea Europei Centrale şi de Est.

"Acordul semnat astăzi va majora portofoliul total de la 500 de milioane de euro la 1 miliard de euro, în beneficiul a aproximativ 1.300 de IMM-uri şi companii cu capitalizare medie de mici dimensiuni. Această creştere este o dovadă a angajamentului FEI şi UniCredit de a extinde accesul la finanţare pentru IMM-urile care îşi desfăşoară activitatea în Europa Centrală şi de Est", a afirmat Alessandro Tappi, Chief Investment Officer al FEI.

Tranzacţia beneficiază de sprijin din partea programului Horizon 2020, a Programului Cadru al UE pentru Cercetare şi Inovaţie şi a Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS) - care sunt componentele majore ale Planului de Investiţii pentru Europa.

Băncile din Bosnia şi Herţegovina şi respectiv Serbia, precum şi compania de leasing din Serbia vor beneficia de sprijin sub forma unei garanţii acordate de FEI şi susţinute de programul Horizon 2020. În acelaşi timp, acordurile de garantare cu băncile şi companiile de leasing din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Slovenia vor fi susţinute de FEIS, pilonul financiar al Planului de Investiţii pentru Europa.

"În ultimii opt ani, UniCredit a lansat în regiunea CEE peste zece iniţiative în cooperare cu FEI, cu o capacitate totală de peste 1,7 miliarde de euro, printre care iniţiativele JEREMIE, RSI, Iniţiativa pentru IMM-uri, COSME, Facilitatea de microfinanţare, Facilitatea EDIF a Băncii Mondiale, Fondul Fondurilor în cadrul FEADR, Programul pentru Ocupare şi Inovare Socială (EaSI) şi Fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri. Aceste instrumente sunt deja utilizate în proporţie de mai bine de 50%, în beneficiul a peste 5.000 de clienţi din regiune. Datorită Fondului de garantare InnovFin pentru IMM-uri, peste 350 de clienţi au primit deja asistenţă pentru dezvoltarea de proiecte inovatoare. Odată cu dublarea liniei de finanţare umbrelă la 1 miliard de euro, vom putea sprijini şi mai multe IMM-uri inovatoare din ţările CEE, oferindu-le acces mai facil la finanţare şi contribuind la sprijinirea economiilor locale. De asemenea, aceasta colaborare subliniază angajamentul nostru de a ne deservi clienţii din regiunea Europei Centrale şi de Est", au declarat Gianfranco Bisagni şi Niccolo˛ Ubertalli, Co-CEO Commercial Banking UniCredit CEE.

Tranzacţia reflectă angajamentul UE de a lansa rapid iniţiative concrete menite să accelereze tranzacţiile de creditare şi garantare care pot impulsiona crearea de locuri de muncă şi creştere în Uniunea Europeană.

Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI). Misiunea sa principală este de a sprijini întreprinderile micro, mici şi mijlocii din Europa, prin facilitarea accesului la finanţare. FEI proiectează şi dezvoltă capital de risc şi dezvoltare, garanţii şi instrumente de microfinanţare, care se adresează acestui segment de piaţă. Prin rolul său, FEI întăreşte obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea şi dezvoltarea, antreprenoriatul, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.

UniCredit Bank este o bancă comercială pan-europeană, care pune la dispoziţia a 25 milioane de clienţi o reţea unică în Vestul, Centrul şi Estul Europei. UniCredit oferă expertiză locală şi internaţională şi îşi susţine clienţii la nivel global, oferindu-le acces de neegalat la bănci de top în cele 14 pieţe principale şi în alte 19 ţări la nivel global. Reţeaua europeană a UniCredit include Italia, Germania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker şi oferă garanţii pentru prima pierdere, permiţând BEI să investească în mai multe proiecte care prezintă riscuri mai mari. FEIS a obţinut deja rezultate concrete. Se preconizează că proiectele şi acordurile aprobate pentru finanţare în cadrul FEIS vor mobiliza investiţii de peste 458,8 miliarde de euro şi vor sprijini peste un milion de IMM-uri în cele 28 de state membre.

Fondul de Garantare InnovFin pentru IMM-uri a fost creat în cadrul iniţiativei "Finanţare InnovFin pentru Inovatori a UE", sprijinită prin programul Horizon 2020. Facilitarea acordă garanţii şi contra-garanţii pentru finanţări cu valoare între 25.000 de euro şi 7,5 milioane de euro în scopul de a facilita accesul la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi mid-caps (până la 499 angajaţi). Facilitarea este administrată de FEI şi este acordată prin intermediari financiari - bănci şi alte instituţii financiare - din statele membre ale UE şi tările asociate. Prin această facilitate, intermediarii financiari sunt garantaţi parţial de FEI pentru pierderile generate de finanţarea acordată în cadrul acestei facilităţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: IMM unicredit Investitii