x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajatorii români vor să aducă lucrători din alte țări. Care sunt joburile pentru care se caută străini

Angajatorii români vor să aducă lucrători din alte țări. Care sunt joburile pentru care se caută străini

25 Feb 2020   •   13:19
Angajatorii români vor să aducă lucrători din alte țări. Care sunt joburile pentru care se caută străini

Lipsa de muncă specializată i-a determinat în ultimii ani pe angajatorii români să se orienteze spre forța de muncă din alte țări. Așa se face că în prezent circa un sfert dintre companii vor să aducă personal din străinătate, 11% au demarat deja procedurile, iar 22% nu exclud această variantă, arată un studiu al platformei de recrutare online bestjobs.ro.

Sunt însă și alte motive pentru care societățile vor să aducă lucrători străini. Aceștia se plâng de productivitatea scăzută a angajaților români,  de pretențiile salariale mari raportat la cerințele postului și aptitudinile canditaților. 

Pozițiile pentru care angajatorii ar căuta personal în alte state sunt cele de muncitori calificați - 45%, ingineri - 41%, muncitori calificați - 33%, tehnologia informației - 12%, management - 12%.

Companiile preferă țări unde costurile cu forța de muncă sunt mai mici, cele mai căutate fiind statele din Sud-Estul Europei, Republica Moldova și Asia. 

Circa 47% dintre societăți oferă 300-400 de euro net pentru lucrătorii străini, iar 24% ajung la 500 de euro pe lună. Doar 20% oferă 800 de euro, 8% ar fi dispuși să plătească până la 1.000 de euro și 7% ar acorda 1.000 de euro pentru posturi de specialitate. 

O tendință care ia amploare este acceptarea de către angajatori a muncii la de acasă ori la  distanță, 1/3 dintre aceștia implementând deja un astfel de sistem. Cele mai potrivite joburi pentru acest timp de lucru sunt cele din tehnologia informației, financiar&contabilitate, marketing și vânzări. 

Posturile care necesită prezența la locul de muncă sunt cele tehnice, producție și management. 

 

×
Subiecte în articol: angajatori salariaţi străini