x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ce trebuie să știi atunci când decizi să schimbi locul de muncă

Ce trebuie să știi atunci când decizi să schimbi locul de muncă

13 Apr 2021   •   11:03
Ce trebuie să știi atunci când decizi să schimbi locul de muncă
Sursa foto: shutterstock

Dacă îți plac provocările sau pur și simplu nu te mai simți confortabil la locul actual de muncă și ai nevoie de o schimbare, atunci cel mai probabil va fi nevoie să depui o cerere de demisie la departamentul de Resurse Umane sau la managerul tău direct. Schimbarea unui loc de muncă este normală atunci când ești la începutul carierei și îți dorești să avansezi sau să înveți mai multe lucruri, însă simți că locul actual de muncă nu îți oferă aceste lucruri așa cum ai dori. Demisia este una dintre cele mai simple soluții pe care le ai la dispoziție pentru a încheia relațiile de muncă pe care le ai cu angajatorul actual.

Ce tipuri de demisie există

Desigur, demisia nu este o decizie pe care să o iei în grabă, de aceea este important să te gândești foarte bine înainte de a face acest pas, să îți cântărești cu atenție toate opțiunile pe care le ai și să găsești un model de demisie potrivit pentru situația în care te afli. Dacă știi sigur că următorul loc de muncă este un lucru sigur sau dacă pur și simplu job-ul actual nu te mai motivează, atunci este important ca înainte de a-ți depune demisia să te informezi despre obligațiile pe care le ai, ce înseamnă perioada de preaviz și de ce este important să îți continui activitățile profesionale la actualul loc de muncă până la expirarea preavizului.

În cazul în care angajatul decide să își dea demisia, este necesară respectarea unei perioade de preaviz, care are rolul de a proteja interesele angajatorului. De aceea, conform articolului 81 din Codul Muncii, ai la dispoziție o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare, timp în care angajatorul trebuie să găsească persoana care te va înlocui. În cazul în care nu te prezinți la locul de muncă după depunerea demisiei, acest fapt poate aduce prejudicii financiare companiei, iar perioada de preaviz are scopul de a preveni această situație.

Încetarea contractului de muncă poate avea loc și fără preaviz, dacă angajatorul este de acord să renunțe la perioada prevăzută de lege. În acest caz, contractul de muncă încetează la data stabilită de comun acord de către angajat și angajator. Încetarea raporturilor de muncă prin demisie fără preaviz poate avea loc și în cazul în care angajatorul nu îndeplinește obligațiile contractuale (refuzul de a respecta concediul legal, întârzierile cu plata salariului, lipsa măsurilor de siguranță la locul de muncă sau a echipamentului de protecție).

În general, angajarea presupune o perioadă de probă de 90 de zile pentru o funcție de execuție și 120 de zile pentru o funcție de conducere, la finalul căreia angajatul sau angajatorul poate decide încetarea raporturilor de muncă printr-o notificare scrisă, fără a fi nevoie de o perioadă de preaviz.

Există, de asemenea, posibilitatea de a înceta contractul de muncă conform unui alt articol din Codul Muncii, care nu presupune stabilirea unei perioade de preaviz. În cazul încetării obligațiilor contractuale cu acordul părților, ultima zi în care trebuie să te prezinți la locul de muncă este stabilită împreună cu angajatorul și nu atrage după sine obligativitatea celor 20 de zile de preaviz.

Sfaturi utile înainte și după depunerea demisiei

Demisia, spre deosebire de concediere, care ține exclusiv de angajator, este o acțiune unilaterală a angajatului, prin care acesta solicită încheierea raportului de muncă. Raporturile de muncă se încheie conform cu prevederile Codului Muncii, care legiferează modul în care angajatul poate renunța la locul de muncă și care sunt drepturile și obligațiile fiecărei părți (angajat și angajator).

Înainte de a demisiona și de a informa managerul direct și departamentul de Resurse Umane cu privire la această demisie, analizează cu atenție toate aspectele situației. Gândește-te dacă decizia pe care urmează să o iei este cea corectă și nu a fost generată de o nemulțumire de moment. În cazul în care a apărut oportunitatea unui loc de muncă mai motivant sau mai bine remunerat sau dacă nu te mai simți confortabil la actualul loc de muncă, încheierea contractului de muncă prin demisie este cea mai rapidă soluție.

Dacă ai decis să alegi soluția demisiei, scrie cât mai scurt și la obiect motivele pentru care ai ales să faci acest lucru. În cererea de demisie trebuie să menționezi data la care dorești să închei raporturile de muncă, luând în considerare și perioada de preaviz. Cel mai indicat, ca o dovadă de curtoazie, este să anunți în prealabil managerul direct și colegii cu privire la decizia pe care ai luat-o. În cazul în care alegi să demisionezi din motive grave care au legătură cu nerespectări ale condițiilor contractuale, poți alege să comunici aceste fapte managerului tău, însă este indicat să folosești un ton calm și argumente raționale.

Respectă perioada de preaviz pentru ca angajatorul să poată găsi înlocuitorul potrivit pentru poziția ta și lasă toate documentele și actele în ordine, pentru ca persoana care va prelua job-ul tău să poată face lucrurile ușor.

Dacă ai ales varianta demisiei, indiferent care sunt motivele pentru care ai ales să schimbi locul de muncă, respectă toate prevederile legale în vigoare și îndeplinește obligațiile contractuale până la expirarea preavizului!

 

Sursă foto: Shutterstock

 

×