x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Companiile sistează angajările în următoarele luni din cauza pandemiei

Companiile sistează angajările în următoarele luni din cauza pandemiei

02 Iun 2021   •   09:10
Companiile sistează angajările în următoarele luni din cauza pandemiei

Companiile vor să înceapă angajările cel mai devreme în toamnă pentru a vedea evoluția pandemeiei de coronavirus, arată barometrul realizat de compania de consultanţă Frames, comandat de Best Smart Consulting.

Prin urmare, 57% dintre manageri spun că vor relua angajările la toamnă, iar 32% abia în 2022. Doar 9% spun că vor face angajări în următoarele 3-5 luni.

61% dintre participanții la studiu motivează reticențele de pe piața muncii prin incertitudinea provocată de pandemia COVID-19, gândindu-se la posibilitatea unui al patrulea val de infectări.

Totodată, 21% nu sunt încă pregătiţi să facă angajări pentru că activitatea firmei este încă afectată de criză, 16% nu găsesc angajaţii potriviţi, iar 7% şi-au restructurat activitatea.

"Optimismul rezervat al managerilor indică faptul că au învăţat lecţiile crizei. Mulţi dintre ei şi-au restructurat afacerile, şi-au optimizat costurile, schemele de personal, iar proiectele de dezvoltare sunt construite în paşi mult mai prevăzători decât în trecut. Reluarea business-ului la capacitate maximă va interveni treptat, în funcţie de dinamica crizei sanitare, de semnalele privind reluarea consumului şi de evoluţia generală economică, de la dezgheţarea relaţiilor de afaceri la dinamica inflaţiei şi a cursului valutar'', spune Ligia Neacşu, manager Best Smart Consulting.

De asemenea, 68% dintre cei chestionaţi nu vor să crească salariile, și doar 12% iau în calcul acest lucru. Dintre angajatorii care vor să crească salariile, 54% au indicat o majorare între 3-10%.

"În contexul crizei economice semnificative prin care trece economia reală, problema salariilor rămâne un subiect sensibil. Salariile au crescut şi vor creşte, cel mai probabil, în sectoarele care au înregistrat performanţe optime în pandemie, de la business-urile care au legătură cu sectorul medical, IT, retailul alimentar şi construcţii & materiale de profil. În rest, angajaţii vor trebui să se mulţumească cel mult cu prime ocazionale sau cu creşteri punctuale, în funcţie de inflaţie şi de performanţa înregistrată în următoarele trimestre'', explică Adrian Negrescu, manager Frames.

Este posibil să existe tăieri de salarii în domeniile grav afectate de pandemie.

47% dintre manageri consideră pregătirea profesională drept principal criteriu de angajare, 39% experienţa candidaţilor, 27% sunt interesaţi de salariul cerut.
"Tot mai multe companii caută oameni cu experienţă şi sunt dispuse să plătească salarii pe măsură pentru a-şi asigura angajaţi cu o pregătire profesională solidă. Vremea celor şcoliţi la locul de muncă a trecut, iar firmele, confruntate cu provocări economice tot mai puternice, caută să-şi asigure o forţă de muncă capabilă să gestioneze orice situaţie'', arată barometrul.

"Digitalizarea accelerată de criza COVID a schimbat mult economia românească, piaţa muncii în general. Tot mai multe companii sunt dispuse să lucreze remote, să îşi optimizeze schemele de personal astfel încât cursa pentru un loc de muncă bine plătit va fi din ce în ce mai strânsă. Vestea bună este că, în pachetele de angajare au reînceput să apară şi cursurile de specializare continuă'', precizează Ligia Neacşu.

Barometrul a fost realizat în perioada 27-30 mai 2021, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate. Au partciipat 1.763 de persoane. Profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle şi top management, cu studii superioare, 58% bărbaţi şi 42% femei, cu vârsta medie de 47 de ani. 

×
Subiecte în articol: angajatori