x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum să ai succes la interviul de angajare

Cum să ai succes la interviul de angajare

de IncomeMagazine    |    03 Apr 2013   •   08:43
Cum să ai succes la interviul de angajare
Sursa foto: sxc.hu

Numărul redus de locuri de muncă vacante pe piaţă precum şi concurenţa acerbă fac azi ca obţinerea unui job să pară o misiune imposibilă. În realitate, deşi pentru un post se primesc sute sau chiar mii de CV-uri, puţini sunt cei care sunt chemaţi la interviu, iar şi mai puţini sunt cei care îl trec. Ce trebuie să facă un candidat pentru a avea succes la interviul de angajare? Iată câteva sfaturile date de consultanţii în carieră.

Citeste si Profilul românului pe care şi-l doresc britanicii. Poveştile tinerilor care "cerşesc" o zi de muncă

Interviu de angajare reprezinta în sine concursul pentru accesul la o anumită poziţie. Prin urmare, este bine ca un candidat să se pregătească temeinic înainte, din mai multe puncte de vedere şi să îşi răspundă mai întâi sieşi la câteva întrebări esenţiale cum ar fi cele referitoare la cunoştinţele şi expertiza profesională pe care le deţine.

Consultantul în carieră Flori-Ana Andronache spune că mai întâi, candidatul trebuie să se întrebe „ce ştiu şi ce ar trebui să ştiu, respectiv care sunt cunoştinţele necesare pentru a avea randament pe acest post?”.

Răspunzând la această întrebare, îşi ajută angajatorul să stabileasca mai uşor compatibilitatea persoanei cu cerinţele specifice postului.

Citeste si Cine supravegheaza si controleaza in Romania

Scurt, concis şi cu exemple


Candidatul trebuie să îşi dezvolte abilitatea de a îşi prezenta experienţa profesională şi studiile, scurt, concis şi cu exemple revelatoare pentru poziţia pe care doreşte să o obţina.

Citeste si Cei mai puternici oameni ai lumii au rostit asta: "Vom asista la un război valutar"

O altă întrebare la care candidatul trebuie să-şi răspundă sieşi este „Ce aş putea să învăţ să fac?”. Și asta pentru că uneori, candidatul nu are experienţa anterioară pentru anumite sarcini /proiecte profesionale, însa cu ansamblul de cunoştinte, abilităţi şi aptitudini pe care le deţine, se poate dezvolta în sensul dorit, la noul loc de muncă.

“Prin urmare, a accepta o provocare profesională poate reprezenta şi o şansă pe care candidatul şi-o dă pentru a evolua”, este de părere Flori-Ana Andronache.

Citeste si O noua Apocalipsa economica? Analistii: "Nimic nu ne va mai salva"

Cu alte cuvinte, înainte de a le permite celorlalţi să îl evalueze profesional, se recomandă candidatului să fie propriul evaluator.

“Acest lucru înseamnă că în calitate de candidat să îmi cunosc valoare pe piaţa resurselor umane, directa consecinţă fiind o cât mai bună negociere a ofertei pentru mine”, adaugă consultantul de carieră Andronache.

Citeste si despre greselile de neiertat ale candidatului la interviu



×
Subiecte în articol: interviul de angajare locuri de munca