x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cursuri pentru şomeri, din bani europeni

Cursuri pentru şomeri, din bani europeni

de Diana Scarlat    |    08 Apr 2011   •   16:56
Cursuri pentru şomeri, din bani europeni

160363-bucatarul-de-aur-167.jpgŞomerii se vor putea pregăti pentru o nouă ca­ri­eră, cu ajutorul cursurilor gratui­te finanţate din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Sec­to­rial Dezvoltarea Resurselor Uma­ne (POSDRU). Companiile care pun la dispoziţia şomerilor aceste cursuri organi­zea­ză şi târguri de joburi pentru absolvenţi, uneori chiar concursuri cu premii date de angajatori.

 „Programul de măsuri integrate pentru ocupare în Regiunea Bucureşti-Ilfov”, lansat săptămâna trecută, va pregăti gratuit cofetari, bucătari şi chelneri, cărora le va căuta, după absolvirea cursurilor, locuri de muncă. Proiectul urmăreşte facilitarea accesului la o calificare relevantă pe piaţa muncii pentru şomeri şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă prin promovarea unor măsuri active în domeniul ocupării la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov. Pe termn lung se vor crea oportunităţi sporite de integrare în muncă a celor care participă la activităţi precum informare, consiliere şi orientare profesională, consultanţă, asistenţă, formare profesională pentru începerea unei activităţi independente, respectiv servicii de formare profesională în vederea obţinerii unei calificări.

90 de persoane vor participa la programe integrate, iar 260 de persoane vor beneficia de consiliere şi orien-tare pentru a avea un acces mai facil pe piaţa muncii. „Pentru atingerea acestui scop vom face caravane de informare în Bucureşti şi Ilfov, iar cei selectaţi vor urma cursuri de calificare certificate la nivel naţional pentru meseriile de cofetar, bucătar şi chelner. La finalul acestora se vor organiza două târguri de joburi, pentru a facilita contactul dintre angajatori şi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, 60 de cursanţi vor participa la programul-concurs «Business Startup», iar pri­mii zece vor fi premiaţi”, explică Daniela Şerban, mana­gerul proiectului. Proiectul a fost lansat de Succes Human Resources TGM, în colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin (ADAF) şi Compania de Investiţii pentru Turism şi are o valoare totală de 2.117.280,00 lei, din care 2.011.416,00 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă, este cofinanţat din Fondul Social European (FSE) şi are o perioadă de desfăşurare de 22 de luni, începând cu 1 ianuarie 2011.

Alt proiect lansat tot săptămâna trecută, vizând regiunea Bucureşti-Ilfov, finanţat prin FSE (POSDRU), este „Coaching - oportunitate pe piaţa muncii”, în valoare totală de peste 2,1 milioane de lei, care  vizează sprijinirea persoanelor aflate în şomaj. Proiectul îşi propune dezvoltarea resurselor umane prin crearea şi dezvoltarea abilităţilor şi a competenţelor antreprenoriale, prin intermediul metodelor inovatoare de coaching, pentru asi­gurarea unei forţe de muncă dinamice, competitive, flexi­bile şi cu nivel de calificare ridicat.

„Grupul-ţintă vizează 300 de persoane din regiunea Bucureşti-Ilfov, dintre care 50% femei. Din acest număr, 80 de persoane vor fi recrutate dintre cele care sunt în căutarea unui loc de muncă, 70 de şomeri tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani, 10 şomeri peste 45 de ani şi 140 de şomeri de lungă durată, dintre care 50 de tineri şomeri, cu vârsta între 16 şi 24 de ani”, explică Alexandra Dumitru, expert PR al Synthesis Management Consultants, beneficiarul proiectului.

Recent s-a lansat şi la Vâlcea un proiect regional finanţat prin FSE (POSDRU), care va ajuta 240 de şomeri din judeţ să se integreze pe piaţa muncii. Proiectul „Munceşti cu carte de muncă”, derulat de Asociaţia Smart Projects, propune dezvoltarea competenţelor personale şi profesionale şi certificarea celor 240 de persoane din grupul-ţintă, prin implementarea unui program de formare bazat pe metode de învăţare nonformală.

×
Subiecte în articol: piata muncii