x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii O companie vrea să introducă meseria de ciocolatier în România

O companie vrea să introducă meseria de ciocolatier în România

21 Iul 2021   •   23:00
O companie vrea să introducă meseria de ciocolatier în România
Sursa foto: antena3

O companie introduce meseria de ciocolatier în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Meseria, cu tradiție de sute de ani în Belgia, pare de viitor și atractivă pentru mulți tineri.

Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, a început demersurile pentru înscrierea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a meseriei de ciocolatier.

Demersurile sunt avansate, urmând ca cel târziu până la finalul anului România să aibă această meserie recunoscută oficial, conform celor din companie.

„În România, oficial, sunt foarte puțini ciocolatieri și formarea lor este anevoioasă și costisitoare. Și mai puțini sunt ciocolatierii artizanali, dedicați exclusiv acestui domeniu. Un curs de inițiere, care nu îți oferă și siguranța că ai deprins meseria de ciocolatier, costă cel puțin 2.000 de euro în Belgia. În România, am remarcat în ultimii ani că sunt foarte multe cofetării care își extind portofoliul de produse către zona de ciocolaterie și încep să își trimită specialiștii la cursuri în străinătate sau chiar și în România la diverse centre de formare profesională în ciocolaterie. Sunt sigură și că există deja câteva zeci de ciocolatieri în curs de a-și deschide o afacere mică. Pe câțiva dintre ei îi avem clienți. Iar măiestria și dedicarea lor trebuie recunoscută. (...) Cred că această meserie, care va deveni tot mai populară la noi și care are o tradiție de sute de ani în Belgia, este de viitor și atractivă pentru mulți tineri. Demersurile noastre sunt integrate: este nevoie de legislație dedicată și de recunoaștere, dar și de acces la educație în acest sens, încă de pe băncile liceului”, a declarat Gabriela Bereș, directorul regional al companiei.

Pentru următorii 10 ani, compania anunță investiții de sute de mii de euro în deschiderea unor școli de meserii în sistem dual pentru industria de brutărie, patiserie, cofetărie și ciocolaterie, în cadrul unui proiect integrat denumit Bakery School.

Mediafax

×
Subiecte în articol: ciocolatier