x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Patronatele critică desfiinţarea contractelor colective

Patronatele critică desfiinţarea contractelor colective

de Diana Scarlat    |    17 Ian 2011   •   20:52

Ministerul Muncii a propus desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel de ramură şi la nivel naţional, ceea ce va duce, conform reprezentanţilor patronatelor, la desfiinţarea organizaţiilor sindicale şi patronale, la desfiinţarea salariului minim pe economie şi la diminuarea bugetului de stat, prin încurajarea muncii la negru.

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corîci, a declarat, după întâlnirea de la Ministerul Muncii între patronate, sindicate şi reprezentanţii ministerului, că discuţiile pe marginea Codului Muncii au fost sistate ieri, deoarece nu se terminaseră dezbaterile legate de legea  contractelor colective, iar ministrul Botiş a pus problema aplicabilităţii acestor contracte şi a desfiinţării lor. “Noi nu înţelegem interesul Guvernului României de a dereglementa piaţa forţei de muncă, pentru că primul efect va fi asupra bugetului. Ne deranjează dereglementarea, concurenţa neloială şi lipsa de predictibilitate, deoarece concurenţă nu înseamnă o licitaţie pe salarii între cei care plătesc taxe şi cei care nu plătesc, iar pentru bugetul României nu mai există predictibilitate în acel moment. Desfiinţarea contractelor colective este contrară directivelor europene.

 În Europa se discută despre contracte la nivel european”, a declarat Corîci. Preşedintele Ugir 1903 mai susţine că desfiinţarea acestor contracte presupune şi desfiinţarea salariului minim, ceea ce va încuraja munca la gri, iar astfel se vor reduce şi contribuţiile la bugetul de asigurări.

×
Subiecte în articol: observator