x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Peste 28% dintre angajații români lucrează în companii multinaționale

Peste 28% dintre angajații români lucrează în companii multinaționale

05 Mai 2021   •   16:39
Peste 28% dintre angajații români lucrează în companii multinaționale

Circa 28,1% dintre angajații români lucrau în companii multinaționale în anul 2019, arată datele Institutului Național de Statistică. Majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia.

Pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,4%), urmate Franṭa (12,6%) și Italia (8,8%).

Companiile controlate din Germania predomină în secţiunea C - Industria prelucrătoare (8,4%), în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,5%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 5,6% se regăsesc în secţiunea C - Industria prelucrătoare, iar în secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,6%). Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secţiunea C - Industria prelucrătoare (5,3%).

Dintre cele 80.787 grupuri de întreprinderi, 5.496 de grupuri sunt rezidente şi 75.291 sunt multinaţionale (462 controlate din interior și 74.829 controlate din străinătate). Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, 5.140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, iar dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităṭi legale.

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 13.660 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 61.169 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Mediafax

×
Subiecte în articol: angajati multinationale