x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Măsurile luate de angajatori din cauza pandemiei de coronavirus

Măsurile luate de angajatori din cauza pandemiei de coronavirus

22 Iun 2020   •   13:05
Măsurile luate de angajatori din cauza pandemiei de coronavirus

Aproape 30% dintre firmele din România nu şi-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului și au păstrat acelaşi număr de poziţii noi pentru care vor să facă angajări în a doua parte din 2020, arată un sondaj al platformei de recrutare BestJobs.

Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi în vânzări şi promovare online - 47% și în producţie - 33%.

În perioada stării de urgenţă, afacerile au scăzut cu până la 25%, pentru mai mult de 27% dintre companiile participante la studiu. În acelaşi timp, 20% din totalul firmelor susţin că şi-au înjumătăţit veniturile.

23,3% dintre firmele chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfăşurat normal în perioada stării de urgenţă, iar peste 40% dintre angajatori spun că şi-au păstrat toată echipa, nu au făcut concedieri (46,7%) şi nu şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic (40%), iar 23,3% au făcut noi angajări.

47% dintre angajatori afirmă că şi-au pregătit un plan de continuitate a business-ului, în timp ce 30% nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor.

40% din totalul celor chestionaţi vor să mute în mediul online o parte mai mare din activitate în următorul an, iar 13,3% dintre firme iau în calcul extinderea şi în alte sectoare ale economiei, 10% vor să reducucă spaţiile de birouri, 3,3% intenționează schimbarea obiectului de activitate.

Pentru 33,4% dintre companii modelul de business nu va suferi schimbări majore.

Peste o treime dintre angajatori şi-au chemat toţi angajaţii la birou din luna mai.

23,3% dintre firme şi-au reluat activitatea gradual, în primă fază, cu mai puţin de un sfert dintre salariaţi înapoi în birouri, iar 20% au continuat să lucreze în regim remote.

83,3% dintre participanţii la sondaj oferă dezinfectanţi angajaţilor, 70% oferă măşti şi 33% mănuşi, 76,7% dezinfectează cu regularitate spaţiile de lucru, 26,7% au achiziţionat şi termometre pentru luarea temperaturii și 33,3% au rearanjat birourile pentru a mări distanţa dintre angajaţi.

Pentru a asigura angajaţilor distanţarea socială la birou, 16,7% dintre angajatori au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de vârf și 13,3% au rearanjat turele pentru a nu se suprapune.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1 - 15 iunie 2020, pe un eşantion de aproximativ 150 de companii mici şi medii din România

×