x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Români de succes peste hotare.

Români de succes peste hotare.

de Diana Scarlat    |    27 Mai 2011   •   21:00
Români de succes peste hotare.

Originara din Buzau, Carla Varnavides a plecat din tara cand avea 18 ani, a pornit de la zero intr-o tara despre care nu stia nimic, iar acum este managerul uneia dintre cele mai importante companii din Cipru. “Nu aveam prea mari asteptari sau planuri pentru viitor, dar eram convinsa ca oriunde e mai bine decat in Romania, mai ales dupa revolutie. Asa ca in 1991 am decis sa-mi urmez prietenii care descriau Ciprul ca pe o tara in care se pot castiga bani buni cu un serviciu decent. Mi-am lasat mama si fratele si am plecat. Nici macar nu stiam unde este Ciprul exact pe harta', povesteste managerul de astazi al Orthodoxou Employment, din Larnaca.

A lucrat la inceput la un hotel de 4 stele in zona turistica Protaras, ca ospatarita. “Nu-mi venea sa cred ca puteam castiga intr-o luna, impreuna cu ciubucurile, cat luam in Romania in aproape sase luni de zile la Fabrica de Contactoare Buzau. Eram foarte entuziasmata de felul in care ma tratau colegii, de ajutorul pe care mi l-au oferit pentru a invata limba greaca si engleza, foarte precara la inceput. M-am adaptat foarte repede la stilul de viata si in sase luni deja intelegeam limba. Dupa un an vorbeam si intelegeam tot', mai povesteste Carla. L-a cunoscut la scurt timp pe actualul sau sot, iar acum au o fiica de 18 ani si un baiat de 16 ani. Lipsa ziarelor si cartilor in limba romana i-a fost benefica, pentru ca a fost nevoita sa invete foarte repede limbile greaca si engleza, iar dupa numai doi ani de la plecarea din tara citea deja ziarele locale si carti in greaca sau engleza.

Carla a avut posibilitatea sa stea si in concediu de crestere a copiilor, timp de patru ani, apoi s-a reangajat la un hotel de 5 stele, unde a lucrat patru ani, fiind promovata in scurt timp ca hostess-supervisor. In 2001, familia Varnavides a deschis Ora Ellados, un restaurant cu muzica si mancare traditional greceasca in Larnaca, dar Carla si-a dorit mai mult pentru cariera sa.

“Pro­blema mea era ca acest stil de restaurant lucreaza aici in mare masura in weekend si pentru mine nu era de ajuns. Nu ma implinea nici profesio­nal si nici finaciar, asa ca la cativa ani de la deschidere mi-am cautat alt serviciu unde puteam folosi atat avantajul pe care mi-l oferea cunoasterea a trei limbi, cat si experienta de marketing si relatii publice pe care o dobandi­sem la hotel. Am aflat de un post la un birou de recrutare local si m-am hotarat sa-l dobandesc, asa ca m-am prezentat la interviu. Asa m-am angajat la Orthodoxou, o firma relativ cunoscuta atunci, dar nu foarte mare. Acum, dupa sase ani, aceasta firma s-a dezvoltat si a crescut in ritm uluitor, multirami­ficat in diferite domenii, facem parte dintr-un grup de companii si sunt foarte mandra ca am fost parte a dezvoltarii si ca am putut creste impreuna cu firma', mai povesteste Carla.

Isi iubeste meseria si nu-si mai poate inchipui ca ar putea face altceva, mai ales dupa ce a fost promovata, dupa ani de munca, mici sacrificii personale si daruire. Carla si-a continuat si stu­diile in acest timp, absolvind Facultatea de Marketing la o universitate din Romania, pentru a ocupa o pozitie manageriala. “Este nevoie de intelegere, daruire si de rabdare, dar si de atitudine impunatoare ca sa revendici si sa castigi!', spune Carla.

×
Subiecte în articol: piata muncii