x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbare de strategie: companiile își cresc singure specialiștii

Schimbare de strategie: companiile își cresc singure specialiștii

de Diana Scarlat    |    29 Dec 2020   •   17:12
Schimbare de strategie: companiile își cresc singure specialiștii

Companiile din întreaga lume se pregătesc să-și creeze singure oamenii. Goana după talente s-a oprit, atunci când specialiștii în Resurse Umane au ajuns la concluzia că e mult mai eficient să formeze oamenii în interior, decât să continue o serie de eșecuri și de pierderi, prin head-hunting. În plus, companiile vor putea plăti mai puțin pentru oameni mult mai loiali și mai legați de firmele care-i formează, fără să mai fie nevoiți angajatorii să acorde bonusuri de fidelizare. Angajații astfel creați și „crescuți” în și de companii vor deveni un fel de parte a activelor acestor firme, fără de care nici cariera lor nu va mai putea avea o evoluție bună. Totul începe cu schimbarea de abordare în interiorul departamentelor de HR.

HR-ul deține un rol-cheie în evoluția oricărei firme, ceea ce înseamnă că specialiștii în Resurse Umane trebuie să fie specializați pentru a putea demara și susține noile abordări. Aproape toate firmele sunt focusate deja pe formarea propriilor specialiști în noile tehnologii, pentru că este cert că economia digitală reprezintă viitorul. Lipsa de specialiști și de talente din piața forței de muncă va fi rezolvată cu ajutorul noilor programe de formare a angajaților în interiorul companiilor. Astfel nu va mai fi nevoie ca angajatorii și departamentele de resurse umane să identifice, să atragă și să rețină talentele, ci doar să investească o sumă mult mai mică, pentru a le forma direct pentru ceea ce au nevoie.

Cei mai buni sunt furați de concurență

La această concluzie și nevoie de schimbare de paradigmă s-a ajuns după ce s-a constatat că în această perioadă de transformări digitale este mult mai greu decât înainte să se mențină cei mai buni specialiști, tocmai pentru că există oportunități imense pentru angajați și concurența îi poate ademeni oricând, oferindu-le bani mai mulți sau alte bonusuri. De asemenea, este foarte dificilă și costisitoare recrutarea specialiștilor, pe o piață a muncii extrem de dinamică. Pentru a elimina incertitudinea, blocajele și costurile suplimentare, s-a ajuns la această nouă soluție, iar specialiștii susțin că a venit timpul ca departamentul de HR să își schimbe strategia, astfel încât să nu mai „vâneze”, ci să creeze, să „crească” talente.

Deblocarea prin reorientarea bugetelor

Un sondaj realizat anul trecut, „How to unlock Europe’s digital growth potential” - Cum să deblochezi potențialul de creștere a digitalizării Europei - realizat de EY, arată că cei mai mulți dintre angajatori se plâng de lipsa talentelor și a angajaților specializați în noile tehnologii, iar două treimi dintre aceștia spun că situația le afectează grav afacerile, având un impact major asupra productivității și a profitabilității. Deficitul de talente poate pune în pericol viitorul companiilor, astfel încât s-a ajuns la soluția înlocuirii bugetelor de recrutare cu cele de formare profesională, pentru pregătirea angajaților deja existenți în companii. Multe firme au început deja cu investiții masive în cursuri de recalificare și specializare pentru responsabilii cu Resursele Umane.

Riscurile la care se expun firmele

Doi din trei angajatori europeni spun că lipsa de angajați-cheie le afectează profiturile efective și creșterea firmelor. Aceștia speră să aibă rezultatele cele mai bune, în cel mai scurt timp, reorientând bugetele. Totuși, există și pericolul ca metoda să nu dea aceleași rezultate în toate companiile, iar firmele să piardă, în final, mai mult decât dacă ar fi „alergat” în continuare după specialiști, în stil „clasic”. Viitorul va arăta cine a avut dreptate, dar soluția, deși pare ideală, a mai fost aplicată, parțial, cu rezultate dezastruoase, imediat după criza economică din 2008-2009, când multe companii și-au concediat cei mai buni angajați, crezând că pot specializa alții, cu bugete reduse, apoi au dat faliment.

 

Digitalizarea departamentelor de HR

Cei mai mulți oameni de afaceri din întreaga lume, dar și angajații din toate domeniile de activitate au înțeles că viitorul companiilor și al business-ului este digital și doar cei care se pregătesc intens pentru această nouă etapă vor avea succes. Noua abordare în materie de HR presupune înlocuirea goanei după talente din piață cu pregătirea talentelor la locul de muncă. Specialiștii consideră că aceasta este cea mai accesibilă și cea mai profitabilă schimbare de paradigmă, iar pentru pregătirea talentelor în economia digitală este nevoie, mai întâi, de pregătirea departamentelor de Resurse Umane pentru digitalizare. Cursurile de Inspector în Resurse Umane sau de Inspector Salarii pot fi un prim pas pentru a avea un departament de HR proactiv, pregătit pentru viitorul digital al companiilor, ca apoi să sprijine implementarea noii paradigme. Cursurile de Inspector în Resurse Umane, certificate și recunoscute de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației, constau în sesiuni de training în domeniul HR, cu posibilitatea de a învăța de la specialiști cu mulți ani de experiență în acest domeniu. Cei interesați să învețe cât mai mult, prin aplicarea în practică a teoriilor, le pot solicita experților să lucreze pe situații concrete, practice, din viața de zi cu zi a unui specialist în HR.

Economia mondială devine digitală, astfel că este deja obligatorie pregătirea angajaților, inclusiv a celor din departamentele de Resurse Umane, pentru schimbarea de abordare în privința selecției talentelor în companii.

Personalul specializat în HR ar trebui să fie primul antrenat pentru varianta de lucru digitală, departamentul de resurse umane fiind parte integrantă a strategiei de dezvoltare în orice companie.

×