x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbări rele pe piața muncii. Angajații acceptă condiții sub nivelul lor

Schimbări rele pe piața muncii. Angajații acceptă condiții sub nivelul lor

28 Oct 2020   •   13:48
Schimbări rele pe piața muncii. Angajații acceptă condiții sub nivelul lor

Pandemia de coronavirus aduce schimbări majore pe piața muncii din România. Persoanele care și-au căutat un loc de muncă, începând din luna martie, au fost de acord să lucreze în posturi inferioare și pe bani mai puțini, arată un studiu al platformei de recrutare online eJobs.

34% dintre participanții la studiu au spus că s-au angajat pe poziții sub nivelul lor pregătire și experiență, iar circa 25% nu au acceptat compromisuri și sunt dispuși să mai aștepte un loc de muncă corespunzător. Cei din urmă au vârste între 18-24 de ani și peste 45 de ani.

50% consideră că acest an nu a adus nicio schimbare bună în viața lor. 

"Oamenii încep să dea dovadă de tot mai multă flexibilitate, cel puţin temporar, pentru că au o serie de obligaţii care nu le permit să stea prea mult timp fără job. Românii erau, până acum, destul de refractari când venea vorba de a se reloca într-un alt oraş, însă acum trec şi peste acest obstacol. Acceptarea unui job part-time sau mutarea într-o altă ţară sunt alte două concesii pe care candidaţii le-au făcut în ultima jumătate de an pentru a putea să se angajeze. Nu trebuie să uităm însă că aceste schimbări de pe piaţa muncii sunt ciclice şi vom reveni, poate chiar mai curând decât de aşteptăm, la realitatea pe care o ştiam înainte de declanşarea pandemiei. Iar atunci raportul de forţe candidaţi-angajatori se va inversa din nou", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Din păcate, angajatorii nu prea obișnuiesc să îi anunțe pe candidații care sunt respinși, ceea ce le afectează stima de sine. 

"Au resimţit acest lucru chiar mai acut decât scăderea numărului de joburi disponibile în piaţă, lucru la care recunosc că nu ne aşteptam.

O bună parte dintre candidaţi înţelege că acum lupta se dă pentru joburi, nu pentru aplicanţi, şi, prin urmare, sunt conştienţi că e posibil să dureze mai mult până să primească un răspuns. Din păcate, în multe cazuri, acest răspuns nu mai vine deloc, iar asta s-a transformat într-un motiv uriaş de nemulţumire şi chiar într-o ştampilă pe care candidaţii o vor pune pe termen lung acelor angajatori care nu le-au dat feedback.

50% dintre cei care au participat la acest studiu se plâng de faptul că nu au primit niciun răspuns de la compania angajatoare după ce au aplicat", spune acesta.

44% dintre candidații care nu au acceptat posturi sub nivelul lor știu că vor trebui să facă acest lucru la un moment dat. Mai mult, 43% vor fi de acord să se angajeze pe un salariu mai mic.

"Viaţa profesională a devenit un subiect care îi preocupă mai mult decât oricând pe români. Cei care au un job ok nu se gândesc la o schimbare în viitorul apropiat, iar cei care au rămas fără loc de muncă încearcă să nu piardă nicio oportunitate şi să devină cât mai atrăgători în ochii angajatorilor. Întrebaţi cum s-a schimbat comportamentul lor în această perioadă, aproape 70% ne-au spus că urmăresc mai des site-urile de recrutare online, discută cu prietenii despre joburile noi în piaţă, şi-au actualizat CV-ul, citesc mai mult despre ce se întâmplă pe piaţa muncii, caută articole şi ghiduri despre cum se pot pune mai bine în valoare în faţa recrutorilor sau se pregătesc temeinic pentru interviurile de angajare", explică Bogdan Badea.

Cu toate astea, 21% dintre cei care au răspuns chestionarului și-au găsit un loc de muncă mai bun, 12% au urmat cursuri de calificare profesională, 8% și-au deschis chiar o afacere proprie, ia r alți 8% au părăsit țara.

Cercetarea a fost realiză în intervalul 14-26 octombrie, pe 900 de respondenţi.

×
Subiecte în articol: piata muncii angajati angajatori