x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Semnal de alarmă. Pandemia afectează grav sănătatea mintală a românilor

Semnal de alarmă. Pandemia afectează grav sănătatea mintală a românilor

09 Oct 2020   •   11:56
Semnal de alarmă. Pandemia afectează grav sănătatea mintală a românilor

Majoritatea angajaților sunt afectați serios de infecția cu virusul SARS-CoV-2, după cum arată un sondaj al platformei de recrutare online BestJobs. Românii au încercat să găsească soluții pentru a-și diminua spaima, de la odihnă și sport, până la găsirea unui specialist care să-i ajute să se mențină într-o formă psihică bună.


"Impunerea măsurilor stricte, dar necesare, de prevenire a răspândirii noului coronavirus au reprezentat şi încă sunt un factor major de stres pentru 35% dintre respondenţi, dar mulţi dintre angajaţi au trecut şi prin depresie (14%) sau stări de panică (13%).
Nevoiţi să lucreze de acasă o perioadă mai lungă de timp, mai bine de 42% dintre intervievaţi au perceput sarcinile de serviciu extrem de stresante şi dificile în această perioadă, în timp ce pentru 28% activitatea s-a desfăşurat normal, fără să se fi simţit presaţi sau stresaţi acum mai mult decât în condiţii obişnuite de lucru", arată cercetarea.

32% dintre persoanele care muncesc au spus că încearcă să se relaxeze și să doarmă pentru a-și menține moralul ridicat, 25% au făcut plimbări în aer liber, 17% și-au petrecut timpul cu persoane apropiate, iar 12% au făcut sport. 

Mulți români au încercat să găsească soluții pentru a-și diminua anxietatea provocată de pandemie,17% au apelat la un specialist, iar 9% vor să facă acest lucru în viitorul apropiat. 

"Starea psihică generală, situaţia profesională şi deciziile financiare reprezintă principalele trei motive de nelinişte pentru jumătate dintre angajaţi. Întrebaţi şi ce i-a împiedicat să apeleze la serviciile unui consilier/terapeut până acum, 43,7% dintre respondenţi au invocat lipsa timpului şi/sau a banilor, iar 7,6% admit că au o reţinere în acest sens", precizează sondajul.

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 septembrie - 1 octombrie 2020, pe un eşantion de 1.263 de utilizatori de internet.

 

×