x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tot mai mulți români, în pericol la locul de muncă! Ce avertizează specialiștii

Tot mai mulți români, în pericol la locul de muncă! Ce avertizează specialiștii

12 Mar 2019   •   20:19
Tot mai mulți români, în pericol la locul de muncă! Ce avertizează specialiștii
Sursa foto: pixabay.com

Petrecem mai mult timp la serviciu decât acasă, plecăm dimineaţa şi ne întoarcem seara. Uneori, orele petrecute la locul de muncă ajung să ne îmbolnăvească, fie din cauza stresului, al sedentarismului sau al accidentelor petrecute în timpul programului.

Cu ajutorul campaniei Think Twice ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.

 Valentina este manager-ul unei firme de contabilitate, angajaţii ei au o profesie stresantă care le permite foarte rar să îşi părăsească birourile. 

Valentina Saygo, manager firmă de contabilitate: „Îmi doresc să am colegi raţionali şi odihniţi la locul de muncă. Viaţa unui contabil se întâmplă din 25 în 25, ziua sfântului fisc care pentru noi contabilii este cea mai stresantă zi a lunii şi asta lună de lună”

De aceea, după fiecare zi de 25 a lunii, după ce scapă de presiunea îndatoririlor, încearcă să facă diferite activităţi ca să se deconecteze. 

 

Valentina Saygo: „Încercăm să organizăm mici mini teambuilding-uri, ieşim la bowling sau la lasermax, chemăm pe cineva să ne facă masaj sau cursuri de machiaj sau pur şi simplu, stăm cu popcorn şi ne uităm pe ecran la un film împreună şi îl disecăm”

Mirea Adina, contabil senior: „Creează o atmosferă foarte plăcută la locul de muncă şi ştii că nu eşti privită doar ca un simplu angajat şi că eşti apreciat pentru ceea ce faci”

Angajaţii Valentinei îşi petrec cel mai mult timp la birou, în faţa calculatorului. Însă, chiar şi aşa, aceştia sunt expuşi la anumite riscuri, de exemplu alunecări, împiedicări, cazături. De asemenea, statul pe scaun pe o perioadă lungă afectează, în timp, sănătatea angajatului. 

 Daniel Milicescu, specialist în protecţia la locul de muncă: „Avem nevoie de mişcare, trebuie să ţinem sub supraveghere nutriţia pentru că la birou suntem tentaţi să mâncăm şi nefăcând efort fizic, tot ceea ce mâncăm riscă să se depună, avem nevoie de hidratare, avem nevoie să ne hidratăm pentru că la birou nu facem efort fizic şi atunci nu prea simţim nevoia să bem apă decât foarte, foarte rar.”

Iar pentru job-urile cu risc, luarea în serios a protecţiei muncii este şi mai importantă. De exemplu, pentru muncitorii în construcţii este obligatoriu echipamentul de lucru. 

 

Daniel Milicescu, specialist în protecţia la locul de muncă: „Pe toată durata verii, muncitorii în construcţii sau cei care lucrează în aer liber, primesc training de protecţia vederii, adică eu ca angajat în construcţie cum să îmi protejez vederea, şi pe aceste şantiere din vestul Europei şi din Statele Unite sunt obligatorii ochelarii de soare”

Printre angajaţii din România îi găsim pe mulţi suferind de sindromul burnout declanşat din cauza serviciului şi a raportului dintre corp, emoţii şi oboseală.

Cerasela Rogen life coach: „Nu seamănă cu stresul, stresul vine, îţi este rău, te manifeşti cu mânie, cu nervi, burnout-ul se manifestă intr-un mod aşa silenţios că începi să nu mai ai energie, să ai stări de oboseală. Începi să te izolezi, nu ai energie să te mai vezi cu prietenii, nu mai vrei să vezi pe nimeni, începi să nu mai dai randament la serviciu tocmai din cauză că duci toată atenţia să demonstrezi cât de bun eşti tu acolo încât îţi dai valorile la o parte.”

Ca să evităm această situaţie, trebuie să dăm mai multă atenţiei familiei, prietenilor şi activităţilor relaxante.

Cerasela Rogen, life coach: „Vă rog să scrieţi 4 prize din care vă alimentaţi cu energie vitală,că este somnul,că este cinematograful,un desen sau pictură. Vi le notaţi şi apoi această listă care înseamnă energie vitală, viaţă mai lungă, o viaţă de calitate şi clar nu mai avem şansa să ajungem la burn out”

Pentru siguranţa şi sănătatea la locul de muncă trebuie să contribuim atât noi, angajaţii, cât şi angajatorul. 

 Daniel Milicescu, specialist în protecţia la locul de muncă: „Eu ca angajator îmi păstrez forţa de muncă, aptă de muncă la capacitatea de muncă maximă, îmi păstrez eficienţa forţei de muncă pentru că mă îngrijesc de oamenii mei”

Reducerea riscurilor este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvoltă un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem. 

×