x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii UPDATE Veste ULUITOARE din Regatul Unit. Ce au decis autoritățile britanice pe piața muncii

UPDATE Veste ULUITOARE din Regatul Unit. Ce au decis autoritățile britanice pe piața muncii

26 Sep 2021   •   17:06
UPDATE Veste ULUITOARE din Regatul Unit. Ce au decis autoritățile britanice pe piața muncii
Sursa foto: observator.tv

Hotărârea autortăților de la Londra de a emite circa 5.000 de vize temporare doar pentru șoferii de camion din străinătate este o soluție pe termen scurt  care nu va rezolva problema. Mai mult, riscă să afecteze activitatea comercianților înaintea sărbătorilor de iarnă, arată organizațiile profesionale, scrie Reuters.

Astfel, guvernul britanic a decis acordare de vize temporare de muncă pentru 5.000 de șoferi de camion de mare tonaj, valabile timp de trei luni, în perioada octombre-decembrie 2021. Alte 5.500 de vize vor fi acordate lucrătorilor din sectorul cărnii de pasăre. 

În ultimele două zile s-au format cozi interminabile la benzinăriile din țară deoaree nu există șoferi pentru transportul cisternelor. 

Și sectorul de retail transmite avertismente cu privire la probleme în lanțul de aprovizionare. 

Asociaţia Transportatorilor Rutieri din Marea Britanie (RHA) spune că există un deficit de 100.000 de şoferi de camion întrucât mulți au plecat din cauza Brexitului și a pandemiei. 

Până la 4.000 de persoane vor urma cursuri pentru a conduce camioanele, iar un milion de oameni din Regatul Unit care au permise de conducere pentru camioane vor prim scrisori pentru a se reîncadra ca șoferi. Totodată, armata va acționa pentru grăbirea procedurilor de testare. 

Soluția pe termen lung ar fi, astfel, angajarea mai multor șoferi britanici pe salarii mai mari și în condiții de lucru mai bune. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile britanice au schimbat politica de migrație din cauza lipsei forței de lucru și au hotărât acordarea a 10.500 de vize temporare de muncă din cauza lipsei forțe de lucru, agravată după Brexit, scrie AFP.

Permisele sunt valable trei luni, în perioada octombrie-decembrie 2021 și se adresează mai ales șoferilor de camioane dar și altor ramuri ale economiei, cum ar fi creșterea păsărilor. 

Totodată, benzinăriile au fost aglomerate din cauza prerconizatei crize a carburanților care afectează și aprovizionarea cu produse agroalimentare. 

Guvernul de  la Londra a evitat în aceste luni să aducă forță de muncă din străinătate deși avertiimentele agenților ecomomici au arătat că deficitul este de circa 100.000 de șoferi de camioane. 

Alte vize temporare vor f ii acordate pentru aprovizionarea din perioada sărbătorilor de Crăciun. 

Țara este afectată de criza generată de pandemia de COVID-19, efectele Brerxit-ului, creșterea prețurilor la energie. Fabricile, restaurantele şi supermarketurile sunt afectate de lipsa şoferilor de camioane.
De exemplu, lanțul McDonald's a rămas fără milkshake-uri şi băuturi, în luna august, KFC a trebuit să scoată unele produse din meniu iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsa cărnii de pui. 

Criza economică prelungită din cauza pandemiei de COVID-19 dar și efectele Brexit-ului, au creat o situație dramatică în Regatul Unit. Rafturile din magazine sunt goale, chimioterapia pentru bolnavi de cancer s-a raționalizat, iar britanicii se așteaptă la vremuri grele, susțin analiștii. 

S-au format cozi imense al benzinării din cauza panicii create de preconizata lipsă a combustibilului. 

Autoritățile de la Londra vor să prevină panica populației și să raționalizeze carburanții. O variantă este intervenția armatei pentru transportul de mărfuri, ca soluție temporată pentru criza aprovizionării. 

×