x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Reprofilare „la minut”, cu sprijin de la patron

Reprofilare „la minut”, cu sprijin de la patron

de Diana Scarlat    |    24 Mar 2020   •   12:37
Reprofilare „la minut”, cu sprijin de la patron
Criza mondială fără precedent, prin care trecem chiar acum, i-a determinat pe unii antreprenori să găsească singuri soluții și să facă inclusiv traininguri pentru angajați. Cei care s-au gândit mai degrabă la reprofilare și reorientare pe piața care încă e funcțională nu așteaptă ajutor de la stat fără să mai depună eforturi, ci s-au documentat singuri, pentru a putea susține producția în IMM-uri. Este și cazul unei tinere antreprenoare din județul Dâmbovița, care a reușit, în doar trei zile, să-și transforme mica fabrică de textile în fabrică de măști de protecție, iar o zi i-a luat să le facă training angajatelor, intrând direct „în pâine”, cu toate măsurile de protecție asigurate.
 
Criza mondială scoate la iveală calitățile de lider adevărat și avantajul trainingurilor pentru reprofilare în cel mai scurt timp. Ana Maria Tudor deschisese o mică fabrică de îmbrăcăminte cu o lună în urmă, după ce a avut un magazin online, în ultimii trei ani. Criza în care tocmai am intrat, pe „nepusă masă”, nu a speriat-o foarte tare, iar în câteva zile a reușit să-și reorganizeze business-ul și să le facă training celor trei angajate pe care le are. Unul dintre avantajele IMM-ului este locul unde se desfășoară activitatea, într-un oraș mic, în care nu este nevoie de deplasarea cu mijloace de transport în comun. De asemenea, numărul mic de angajați este un mare avantaj, pentru că se pot respecta toate condițiile de igienă și de protecție impuse în această perioadă: păstrarea distanței de peste un metru între persoane, cel mult trei persoane în încăpere, purtarea măștilor de protecție și a mănușilor, dezinfectarea frecventă a spațiului de lucru, în timp ce deplasarea până la locul de muncă se face fie cu mașina personală, fie pe jos, distanța fiind foarte mică între fabrică și locuințele angajatelor.
 
În trei zile se poate face reorientarea
„M-am documentat, pentru a nu închide fabrica și pentru a veni în ajutor celor care acum au nevoie de măști de protecție. Am studiat materialele optime pentru producerea măștilor, am și cumpărat deja acele materiale din care se pot confecționa, astfel încât să respecte standardele. Pe lângă materialele textile, aplicăm și o folie specială de protecție, pentru a ne asigura că vor fi eficiente. În această perioadă în care este mare nevoie de măști, inclusiv la spitale, sperăm să venim în sprijinul tuturor, cu tot ce putem, iar în același timp, ne asigurăm că păstrăm și angajații, și îi plătim în continuare, pentru a trece cu bine de această perioadă”, explică Ana Maria. Documentarea a făcut-o în cel mai scurt timp, muncind zi și noapte, pentru că Ana Maria și-a dat seama că acum este momentul liderului activ. Fiind business-ul propriu, a preluat rolul de lider de echipă, iar după ce a găsit soluția pentru salvarea afacerii s-a transformat în trainer. Chiar dacă cele trei angajate sunt croitorese cu experiență, Ana Maria le-a explicat, cu materialele documentare pe care le-a găsit în timp-record, cum trebuie să fie făcute măștile de protecție ca să fie eficiente pentru cei care le poartă. A conceput noul proiect, pe baze științifice, având pregătire profesională de manager, iar implementarea a-nceput imediat, pentru a nu pierde nici timp, nici bani.
 
 
Schimbare a strategiei, pentru a ajuta comunitatea
Pe lângă faptul că își ajută business-ul și angajații, Ana Maria a conceput deja un plan de ajutor pentru comunitate. „Vom dona măști pentru spitalul din Găești, care deja ne-a mulțumit pentru această inițiativă, fiind mare criză de materiale în această perioadă. Pe lângă acest ajutor pe care îl dăm spitalului, am conceput și o nouă strategie pentru site-ul nostru, ejolie.ro, astfel încât fiecare clientă care comandă rochii va primi cadou o mască. Facem măști din bumbac și vor avea un strat special de protecție, dintr-un material care respectă standardele de igienă aproape la fel ca măștile medicale. Am văzut deja lideri politici ale celorlalte state care poartă măști din material textil. Ajută foarte mult la protecție, chiar dacă nu sunt măști medicinale”, mai spune antreprenoarea. În privința reorientării angajaților, aceasta s-a produs în timp atât de scurt tocmai pentru că liderul echipei a reușit să le explice care sunt caracteristicile ce trebuie să fie respectate.

 
Până acum am făcut rochii și urmează să le punem pe site, dar acum ne concentrăm mai mult pe măști. Am trei angajate care vin cu mașina lor, nu cu mijloacele de transport în comun, iar la atelier lucrăm în condiții de maximă siguranță.
Ana Maria Tudor  

×