x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Ruxandra Donose

Astăzi e ziua ta: Ruxandra Donose

de Ramona Vintila    |    02 Sep 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Ruxandra Donose
Sursa foto: Nicolae Alexa/

Are o carieră internaţională ce o poartă pe toate meridianele lumii, pe cele mai importante scene. Repertoriul său include peste 50 de roluri principale de operă, numeroase lucrări din repertoriul vocal-simfonic, sute de lieduri. Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani!".

"Trăiesc aceste vremuri ca şi oricare altele. Mergând pe drumul meu, atât în viaţa personală, cât şi în profesie. Am avut o vară plină: o producţie de operă («Orphée de Gluck») la Philadelphia, o înregistrare de disc («Farnace» de Vivaldi pentru EMI/Virgin Classics) la Lugano, un festival («Cosi fan tutte» de Mozart în concert cu Chicago Symphony) la Ravinia şi o vacanţă cu familia în România, bineînţeles. Mă pregătesc pentru o stagiune la fel de plină, care va începe cu o producţie nouă de «Don Giovanni» de Mozart, la Deutsche Oper Berlin, şi pe parcursul căreia mă voi întoarce din nou la Bucureşti pentru un concert la Sala Radio, la 21 ianuarie 2011.

Cel mai frumos moment din ultimul an? Mă tem că nu îl pot împărtăşi cu dumneavoastră. Dar am avut multe momente frumoase, unul dintre ele fiind o producţie de «Carmen» în Cincinnati, unde m-am aflat pe scenă cu copiii mei, care interpretau copii de pe străzile Sevilliei şi cu care, în acest fel, am împărţit aplauzele la sfârşit, sau concertul pe care l-am dat pentru sărbătorirea de 80 de ani a părinţilor mei, un moment extrem de emoţionant pentru mine... Din punct de vedere strict profesional, întoarcerea mea la Royal Opera Covent Garden cu opera «Oră Spaniolă» de Ravel a fost o realizare care mi-a adus multă satisfacţie şi care a reprezentat un triumf la public şi în presă.

Cred că cele mai frumoase cuvinte pe care le-am auzit de la publicul meu au fost după un spectacol cu Ariadna la Naxos, când un cuplu de spectatori care fusese la fiecare spectacol mi-a spus că ascultându-mi vocea sunt atât de fericiţi, încât şi-ar dori să nu înceteze cântul meu niciodată.
Personajul politic din România a cărui voce îmi place cel mai mult?
Cel care dă glas nevoilor oamenilor.

Trei lucruri pe care le-aş schimba în România... Cred că este esenţial ca oamenii să înţeleagă că numai ei sunt cei care pot schimba ceva. De aceea să nu-şi piardă iniţiativa, curajul şi încrederea în sine.
Trei lucruri pe care le-aş schimba la mine... Să am mai mult timp liber, să citesc mai multe cărţi în limba română, scrise de autori români, să învăţ să fac papanaşi.

România, un circ? Nu. Mi-aş dori ca problemele serioase care există să fie tratate cu seriozitate. Ştiu că românul a făcut întotdeauna haz de necaz, şi de fapt umorul este una dintre calităţile noastre de care sunt mândră. Dar dacă el este o supapă prin care noi înşine nu ne luăm în serios, atunci devine o problemă. În ultimă instanţă, circul nu este numai clovnerie, ci şi salturi mortale sau dresură de lei."

×
Subiecte în articol: calendar