x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului

de Luminita Ciobanu    |    30 Sep 2012   •   16:07
Acoperământul Maicii Domnului

Crestin ortodocsii praznuiesc in cea dintai zi a lunii octombrie Acoperamantul Maicii Domnului. Sarbatoarea dateaza din timpul domniei imparatului Leon cel Intelept (886-911). In ultimul an al domniei sale, pe cand imparatul se afla la lupta pentru a apara hotarele, dusmanii crestinatatii au asediat cetatea Constantinopolului, cu gandul de a o cuceri. Localnicii, cuprinsi de spaima, cautau felurite locuri pentru a se ascunde. In acea seara, de sambata spre duminica, dupa cum spune Sinaxarul, multi credinciosi sosisera la Biserica "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu" din Vlaherne, unde, dupa o veche traditie, se facea priveghere intreaga noapte in cinstea icoanei facatoare de minuni, Mijlocitoarea. Biserica era plina, iar crestinii se rugau Sfintei Fecioare sa-i izbaveasca de cumplita primejdie. Preotii si credinciosii, laolalta, inaltau rugaciuni aprinse, iar Maica Domnului le-a auzit suspinele, venindu-le in ajutor. "In intaia zi a lunii octombrie (...) ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos si-a ridicat ochii in sus, impreuna cu ucenicul sau, Fericitul Epifanie, si au vazut pe Imparateasa cerului, pe ocrotitoarea a toata lumea, pe Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, stand in vazduh si rugandu-se, stralucind cu lumina si acoperind pe popor cu cinstitul sau omofor, inconjurata de osti ceresti si de multime de sfinti, care stateau in haine albe cu cucernicie imprejurul ei; din care doi erau mai alesi, Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Evanghelistul Ioan. Iar cele cu umilinta graiuri ale rugaciunii ei catre iubitul sau Fiu si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: «Imparate ceresc, primeste pe tot omul cel ce Te slaveste pe Tine, si cheama in tot locul preasfant numele Tau; si unde se face pomenirea numelui meu, acel loc il sfinteste, si preamareste pe cei ce Te preamaresc pe Tine, si pe cei ce cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeste-le toate, rugaciunile si fagaduintele, si-i izbaveste din toate nevoile si rautatile»". (Vietile Sfintilor de peste tot anul)

Din ziua aceea, an de an, Biserica Ortodoxa praznuieste, la 1 octombrie, Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului, prin oficierea Sfintei Liturghii si citirea acatistului, in amintirea minunii din Biserica Vlaherne. "Cand vezi icoana Maicii Domnului cu Pruncul Hristos in brate, tu stii ce vezi acolo?", intreba credinciosii intr-una dintre predici parintele arhimandrit Ilie Cleopa, carora le raspundea minunat: "Vezi Cerul si pamantul! Cerul este Hristos, Cel mai presus de ceruri; Ziditorul cerului si al pamantului; si Maica Domnului reprezinta pamantul, adica toate popoarele de pe fata pamantului, ca ea este din neamul nostru. Este din semintie imparateasca si arhiereasca. Bratele Maicii Domnului sunt mult mai puternice decat umerii heruvimilor si ale preafericitelor tronuri. Deci pe cine tine Fecioara Maria in brate? Voi stiti pe cine tine? Pe Cel ce a facut cerul si pamantul si toate cele vazute si nevazute. Stiti voi cine este Maica Domnului si cata cinste, cata putere si cata mila are? Este mama noastra, ca are mila si de saraci, si de vaduve, si de crestini. Pururea se roaga Mantuitorului Hristos pentru noi toti".

Pe de alta parte, tot astazi, Biserica face pomenirea Sfantului Apostol Anania, episcopul Damascului, dar si a Sfantului Cuvios Roman Melodul. Marcu din Efes spunea ca Maica Domnului i s-a aratat Cuviosului Roman Melodul, in somn, si, incredintandu-i un sul de hartie, i-a descoperit cel dintai condac alcatuit de el in cinstea Sfintei Fecioare, Sfantul Roman fiind de altfel unul dintre cei mai mari imnologi ai Bisericii crestine. Tot astazi sunt praznuiti si doi sfinti romani, Iosif si Chiriac de la Bisericani.

×