x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Dezastrul din Buzău

Acum 100 de ani. Dezastrul din Buzău

de Magda Cristina Ursache    |    04 Apr 2013   •   00:13
Acum 100 de ani. Dezastrul din Buzău
Depozitele de cherestea din Piaţa Obor din Buzău au fost distruse de un puternic incendiu. Pagubele se ridică la suma de un milion şi jumătate. - Aseară la orele 9 jumătate, un incendiu a izbucnit la depozitul de cherestea al dlui Nae Stănescu din piaţa Obor. Focul, alimentat de un vânt puternic, s-a întins cu repeziciune la depozitele vecine, care se ţin lanţ, cuprinzând depozitele dlor Tudoran, Vasile Georgescu, Nae Constantinescu, Teodorescu, Nedelcu şi Petre Matei. În mai puţin de o oră, toată lemnăria depozitată în Obor era o mare de flăcări. Pagubele sunt incalculabile.

Acţiunea pompierilor şi ancheta

La faţa locului au sosit pompierii, pichetul de incendiu al regimentului 8, dnii Plinceanu, ajutor de primar, Vasiliu, poliţaiul oraşului, comisarul Fotescu, subcomisarii Dumitrescu, Borcan şi Georgescu. Din începutul de anchetă făcută de autorităţile prezente reiese că focul a fost pus. Ancheta continuă.

Intervenţia armatei

În momentul când telefonez, orele 1 noaptea, focul continuă. Flăcările uriaşe iluminează întregul oraş. Întreaga populaţie este cuprinsă de panică. Focul ameninţă clădirile Episcopiei şi a şcolii normale. S-au luat toate măsurile posibile spre a apăra aceste clădiri. Ajutoarele fiind insuficiente, s-a telefonat ambelor regimente din garnizoană, regimentul 8 infanterie şi 7 artilerie, care au trimis echipe de soldaţi la locul dezastrului. Focula cuprins o întindere de mai bine de un kilometru pătrat. Printre autorităţile sosite la faţa locului sunt şi foarte mulţi ofiţeri.

Cine sunt păgubaşii?

Din informaţiile luate de mine la faţa locului rezultă că focul a luat naştere deodată din 4 locuri, între depozitele dlor Tudoran şi Nae Stănescu. Sforţările depuse de pompieri pentru stingerea focului sunt de prisor, neputându-se apropia nimeni din cauza marii călduri. Dintre chiristigii, parte sunt asiguraţi. Stănescu e asigurat la „Dacia” pentru 180.000 lei şi la „Generala” pentru 25.000 lei, Bujoreanu, la „Generala”, pentru 40.000 lei; Stănescu şi Taşov, la „Dacia”; Tudoran, la „Dacia”, pentru 250.000 lei, Vasile Georgescu, la „Dacia”, pentru 200.000 lei, N. Teodorescu, la „Agricola”. Parte sunt neasiguraţi. Pagubele sunt de un milion şi jumătate de lei.

Moarte subită în tren

Într-un vagon de clasa a II-a al trenului No 140, ce soseşte în Gara de Nord la orele 9 şi 30 seara, a încetat din viaţă, pe când trenul se afla în gara Thigireanca Lehliu, Leon Pucher, de 56 de ani, comerciant de cereale, domiciliat în Capitală, în pasagioul Villagros. La percheziţia ce s-a făcut asupra cadavrului, s-a găsit asupra lui suma de 2500 lei, trei poliţe pentru suma de 2000 lei şi un ceas cu lanţ de aur.

Sinucidere într-un hotel

Din cercetările făcute asupra încercării de sinucidere de la hotelul „România” din Brăila s-a stabilit următoarele: Melania Petrescu venind la otel a plătit camera pentru o zi şi a atras atenţia portarului să nu-i spună unui ofiţer care va veni să întrebe de dânsa că locuieşte acolo. După o oră, şi-a tras 3 gloanţe în piept şi braţ. Gloanţele s-au oprit sub piele, aşa că rănile nu prezintă nici un pericol.

Din „Universul”, 4 aprilie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani