x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Moartea poetului Cerna

Acum 100 de ani. Moartea poetului Cerna

de Magda Cristina Ursache    |    01 Apr 2013   •   00:03
Acum 100 de ani. Moartea poetului Cerna

În urma relaţiunilor telegrafice primate de la d. Titu Maiorescu, cu privire la înmormântarea lui Cerna, vă comunic următoarele de la Lipsca: Poetul va fi mâine îmbălsămat, iar poimâine la orele 3 jumătate d.a. va fi înmormântat provizoiu în “Sudfriedhof”. Aceasta în vederea unei apropiate transferări a corpului regretatului poet în ţară.

Un duel la Iaşi

Ieri după-amiază, în manejul Regimentului 7 Cuza Vodă, a avut loc un duel cu spada între doi plutonieri din acelaşi regiment. Duelul le-a fost impus de d. colonel P. Greceanu, comandantul regimentului, în urma unui incident petrecut între ambii plutonieri, care s-au insultat reciproc. Combatanţii s-au rănit uşor. Incidentul s-a declarat închis.

Sinuciderea din strada Coriolan

Ieri, la orele 4 d.a., tânărul Mihai Bunescu, de 23 de ani, din strada Coriolan No. 1, şi-a tras un glonte de revolver, calibrul 7, în tâmpla dreaptă. Detunătura armei fiind auzită de către cei din casă, aceştia au venit în camera lui Bunescu, pe care l-au găsit lungit jos pe duşumele, într-un lac de sânge. S-a trimis imediat după doctor. Acesta, venind la faţa locului, n-a putut constata decât moartea sinucigaşului. Cazul fiind adus la cunoştinţa circumscripţiei respective şi subcomisarul de serviciu făcând ancheta a constatat că Bunescu s-a sinucis din cauză că ceruse în căsătorie o fată şi părinţii acesteia au refuzat a-şi da consimţământul lor. Alţii spun însă că Bunescu s-a sinucis din cauză că, fiind dezertor, îi era frică să nu fie prins şi pedepsit. Din ordinul Parchetului, cadavrul a fost dus la Morgă, unde i se va face autopsia.

Crima de la Şorogari

Iată noi amănunte cu privire la crima săvârşită la via dlui Ianov, din comuna Şorogari (Iaşi), a cărei victimă a fost copila Ruxandra Porcăraşu, în etate numai de 8 ani, fiica sergentului de oraş Costache Porcăraşu. Din cercetările făcute s-a constatat că nefericita copilă a părăsit domiciliul părintesc încă de acum 7 zile, luând drumul spre Şorogari, unde s-a angajat ca lucrătoare la via dlui Ianov. Cu toate cercetările făcut atunci de Poliţie, nu s-a putut da de urma dispărutei decât în ziua de 28 martie, când a fost găsită strangulată în acea vie. Ancheta făcută de Parchet şi de brigada de siguranţă din localitate a dovedit că copila a fost violată şi apoi omorâtă prin sugrumare, iar în urmă cadavrul a fost spânzurat de un copac, spre a simula o sinucidere. Ca autori ai acestei monstruoase crime sunt bănuiţi soldatul dezertor Mina Mihăilescu şi un alt individ a cărui identitate n-a putut fi încă stabilită, în tovărăşia cărora a fost văzută victima de către mai mulţi locuitori din Şorogari. Amândoi au dispărut, dar sunt puşi în urmărire. Cadavrul a fost adus aseară şi depus la morgă, iar azi, la ora 4, s-a făcut autopsia de d. dr. legist Grossi.

Călcat de automobil


Copilul C. Ionecu, din Şoseaua Basarab No. 204, traversând ieri d.a. strada, a fost călcat de automobilul camion No. 775 al dlui I. Zwiebel, din Calea Victoriei No. 29 şi a fost grav rănit la cap şi la mâna dreaptă. Cu o birjă, victima a fost dusă la spitalul de copii. Conductorul camuionului, Samuel Faier, a fost arestat şi înaintat Poliţiei.

Alt accident

Comerciantul Herman Kopel, din Calea Rahovei No. 116, voind să se dea jos dintr-un vagon de tramvai în faţa locuinţei sale, a alunecat pe scară şi, căzând pe pavaj, s-a rănit la cap şi la mâini. La Salvare a fost pansat.

Din “Universul”, 1 aprilie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani