x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Daciana Sârbu

Astăzi e ziua ta, Daciana Sârbu

de Ramona Vintila    |    15 Ian 2013   •   00:03
Astăzi e ziua ta, Daciana Sârbu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

S-a născut la Arad, a absolvit Facultatea de Drept la Timişoara, şi-a întemeiat o familie la Bucureşti şi lucreză la Bruxelles şi Strasbourg. Europarlamentarul Daciana Sârbu împlineşte astăzi 36 de ani. Îi urăm “La mulţi ani!”.

2013 înseamnă începerea reconstrucţiei după furtună
“Pentru România s-a încheiat un an politic foarte agitat. Din această cauză au trecut chiar mai neobservate decât de obicei activităţile şi dezbaterile de la Parlamentul European, deşi vă asigur că ele au fost intense şi cât se poate de relevante şi pentru România. Eu mă implic, aşa cum am făcut-o de la începutul mandatului, în special în teme şi dosare ce ţin de protecţia mediului, agricultură şi sănătate publică. Iar subiectul la care ţin enorm este nutriţia – pentru că modul cum ne hrănim copiii este decisiv pentru sănătatea şi viitorul lor, şi de aceea mă străduiesc permanent să aduc tema pe agenda Parlamentului European şi a Comisiei. În 2013, mi-am propus să conving Comisia Europeană să creeze o Strategie Europeană pentru Sănătatea Copiilor, un program finanţat cu fonduri europene, care să ajute statele membre să se îngrijească structurat şi coerent de sănătatea celor mici, în toate aspectele sale, de la urmărirea corectă a sarcinii mamei până la educaţie nutriţională încă de la vârsta preşcolară şi la prevenirea consumului de alcool sau de droguri la adolescenţi.

Nutriţia şi legătura sa cu sănătatea copiilor reprezintă o cauză care mă pasionează mult şi în care pun mult suflet, fiindcă nutriţia are un impact enorm asupra calităţii vieţii, chiar dacă se vorbeşte mai puţin despre ea. Copiii care azi se hrănesc greşit vor fi mâine adulţii bolnavi, care nu-şi vor putea realiza visurile din cauza unor suferinţe ce ar fi putut fi evitate cu eforturi mici. Poate că unora li se pare o cauză neînsemnată sau chiar prea periferică pentru agenda unor instituţii atât de mari. Însă scepticilor eu le spun: de ce ar fi corect să alocăm atât timp, energie şi bani pentru salvarea băncilor sau a monedei euro, şi să nu dedicăm cel puţin la fel de multă atenţie şi resurse către salvarea generaţiilor tinere? E vorba, până la urmă, despre românii şi europenii care vor duce în anii următori Europa pe umerii lor. A ignora problemele uriaşe aduse sănătăţii publice în UE de alimentaţia nesănătoasă şi obezitate este iresponsabil şi se va dovedi, probabil, mai costisitor decât salvarea băncilor.

Politica în care cred dintotdeauna porneşte dinspre oameni, şi nu dinspre cifre şi instituţii. Analizez fiecare dosar la care lucrez în PE din perspectiva cetăţenilor care vor fi influenţaţi, sprijiniţi sau afectaţi de deciziile luate. În opinia mea, românii au suferit şi s-au revoltat, în anii trecuţi, mai ales din cauza faptului că au fost trataţi cu aroganţă, răceală şi distanţă de cei care i-au condus – ca şi când ar fi fost doar statistici care puteau creşte sau scădea după bunul plac al celor care luau decizii. Oamenii nu sunt cifre, iar politica nu e contabilitate. Cine o priveşte astfel eşuează ca politician.

Cred că România se află într-un punct foarte însemnat. 2013 înseamnă începerea reconstrucţiei după furtună. Ceea ce s-a pierdut cel mai mult în aceşti ani grei au fost încrederea şi speranţa. Acestea se vor reface în ritmul cel mai lent, cicatricele se şterg cu efort. Dar eu sunt foarte optimistă, şi cred că 2013 va însemna un început al renaşterii şi al recăpătării mândriei pentru România.

Sunt mândră că sunt româncă, am fost întotdeauna, pentru că aşa am fost crescută şi, pe măsură ce am călătorit şi, apoi, am lucrat în străinătate, am înţeles cât de multe valori avem noi, românii. De aceea m-am şi străduit, cât am putut, să promovez la Parlamentul European câteva dintre lucrurile care ne definesc şi ne fac cinste. Şi dacă reuşesc să arăt unei singure persoane ceva frumos despre România, tot mi se pare o reuşită şi o bucurie enormă!

Am fost fericită citind un interviu al unui coleg europarlamentar francez, fermier producător de brânză Roquefort, care a citat brânza românească, enumerând valori pe care europenii merită să le descopere. Aflase despre brânzeturile noastre dintr-o expoziţie organizată de mine la Bruxelles! Avem atâtea motive de mândrie ca români, din toate domeniile, deşi pe unele poate le vedem ca fiind neînsemnate.

Aş vrea să merg mai departe cu astfel de proiecte de promovare a ţării şi să încerc să găsesc mai mulţi aliaţi care să ne ajute să arătăm ce avem mai bun şi mai frumos. Chiar şi în desişul de veşti triste care ne-au copleşit în aceşti ani am putut găsi mereu noutăţi luminoase, despre copii talentaţi din România care impresionează lumea, despre medalii sau premii strălucitoare, despre români apreciaţi în medii ştiinţifice de prestigiu. Pe măsură ce le vom vedea mai clar, vom şti să ne refacem şi încrederea, şi optimismul.

Eu privesc mereu către viitor şi ceea ce se poate construi mai bine şi mai trainic. Din toate greşelile pe care le-am făcut am învăţat lecţii care îmi vor folosi mereu.

Trăiesc, la această vârstă, cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea ca femeie: sunt mama unui copil minunat, Irina, pe care vreau să o învăţ să trăiască frumos, să se bucure de lucrurile şi locurile frumoase, să înţeleagă lumea în care trăieşte şi să-i pese de cei din jur. Am alături un om pe care îl admir şi îl respect pentru ceea ce este şi pentru cât de mult învaţă din tot ceea ce i se întâmplă. Mă simt norocoasă şi recunoscătoare pentru pacea şi armonia din familia mea. Mă bucur de fiecare zi şi încerc să găsesc momente de fericire în fiecare etapă, fie că e vorba despre un film bun sau despre o carte proaspăt descoperită, fie că e vorba despre zâmbetul fetiţei mele, pe care-l primesc în fiecare zi ca pe un cadou de Crăciun. Iubesc natura şi nu obosesc niciodată să o descopăr, îmi place să călătoresc şi să explorez peisaje noi şi culturi diferite.

La început de 2013 le doresc din suflet românilor un an care să le aducă multe veşti bune şi liniştea de care au nevoie pentru a se putea bucura de ceea ce contează mai mult în viaţă: echilibru sufletesc, dragostea şi înţelegerea celor apropiaţi.”

×
Subiecte în articol: daciana sarbu