x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Sanda Ţăranu

Astăzi e ziua ta, Sanda Ţăranu

de Ramona Vintila    |    08 Ian 2013   •   00:47
Astăzi e ziua ta, Sanda Ţăranu
Sursa foto: GABI ROMAN/JURNALUL NATIONAL

Nu se gândeşte niciodată decât la tot ceea ce a fost frumos şi asta îi dă tonusul pe care îl are. “Toată lumea trebuie să-l aibă, indiferent dacă mai este sau nu în activitate”, povestea îndrăgita Sanda Ţăranu. Astăzi împlineşte 74 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

“Mi-am dorit atât de mult unitate, în sfârşit a venit şi constat că nu e suficient”

“Au trecut Sărbătorile, avem Guvern, aşteptăm fapte. Cred că presa va rămâne la fel de puternică. Oamenii, în majoritatea lor, judecă tot atât de clar şi categoric. Aşa s-au manifestat în tot cursul anului care a trecut. La vremea când eram în activitate şi primeam scrisori de la telespectatori, mă întrebam de unde ştiu ei stările mele, uneori şi gândurile, deşi nu le puteam exprima în cuvinte. Acum, uitându-mă mai des şi mai atent la televizor constat cât de bine se văd pe ecran prefăcătoria şi invidia. Cea mai mare preocupare a mea a fost limba română. Iar acum nu-mi iese din minte imaginea acelui student de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş pe al cărui cartonaş atârnat de gât scria ­ «Nu ne vindeţi!». În jurul lui se scanda, se gesticula, el stătea ca o stâncă. Şi pentru limba română s-a ieşit în stradă. Suntem toleranţi şi grijulii cu minorităţile, mai puţin una, cea a românilor din zonele unde au avut curajul să rămână minoritari. Se ştie cu ce greutăţi se confruntă. Ei, ai cui sunt? Mi-am dorit atât de mult unitate, în sfârşit a venit şi constat că nu e suficient. Pagubele lăsate de trecut, crizele, datoriile, piedicile care vin din toate părţile sunt atât de mari încât greu ne vom putea reveni. Încă trebuie să dăm dovadă de răbdare şi solidaritate. Încă suntem tentaţi să vedem orice gest sau hotărâre doar consecinţele de moment, nu şi de perspectivă.

În statistici ne situăm printre săracii lumii, ca şi voi mă aflu în faţa unei întrebări existenţiale: Ce miracol ne mai poate salva? Încerc să-mi răspund. Nu avem nevoie de nici un miracol, îl avem, PĂMĂNTUL. În ultima vreme, natura, clima ne-au jucat feste pentru că civilizaţia şi lăcomia noastră le-au provocat. Primirea ecologiştilor sub sigla USL este un gest înţelept, nu atât pentru influenţa pe care ar putea-o avea în UE, cât pentru valorificarea şi sănătatea pământului. Românii pentru Pământ au făcut istorie. Acum îmi vin în minte vorbele poeţilor noştri vizionari ­ Eminescu, Coşbuc, Păunescu: «Iubirea de moşie e un zid», «Noi vrem pământ», «Pământul, deocamdată».”

×
Subiecte în articol: Sanda Ţăranu